Sobotka uvedl, že na schůzce se hodnotila bezpečnostní situace Česka, bezpečnostní opatření i informace, které s nimi souvisejí. "Chci ujistit občany, že bezpečnostní složky pracují s maximálním nasazením na zajištění bezpečnosti občanů i České republiky jako takové. Zajištění bezpečnosti lidí je pro vládu absolutní prioritou," řekl.

Chovanec uvedl, že spolupráce zpravodajských služeb s policií je bezvadná, velmi dobrá je i kooperace se zahraničními partnery, kteří dobře hodnotí informace od českých rozvědek. "Z tohoto důvodu si myslím, že se investice do bezpečnosti velice vyplácejí, že se vyplatily peníze, které jsme od začátku vlády Bohuslava Sobotky do oblasti bezpečnosti dali," řekl novinářům.

Čtěte také: Zeman: V Česku se pohybuje člověk podezřelý ze spolupráce s teroristy

"Mohu potvrdit, že neexistuje žádná nová informace, kterou bychom obdrželi v několika minulých týdnech o tom, že by se zhoršila bezpečnostní situace v ČR," řekl Chovanec. Není podle něj důvod zvyšovat stupeň teroristického rizika. "Riziko ohrožení terorismem zůstává i po dnešku stupeň číslo jedna, tedy stupeň bdělosti," uvedl.

Policie se podle něj při bezpečnostních opatřeních drží toho, co si naplánovala pro leden. "Jedeme přesně podle plánu, ochrana měkkých cílů, ochrana nákupních center," řekl.

Sobotka mluvil s Chovancem a s řediteli tajných služeb den poté, co Zeman oznámil, že se v Česku pohybuje člověk podezřelý z napojení na teroristy. Premiér již ve středu uklidňoval veřejnost, když uvedl, že bezpečnostní složky dělají pro zajištění bezpečnosti občanů maximum.

Dnes dopoledne Sobotka na facebooku varoval, že zahraniční tajné služby by nemusely s českými sdílet tolik informací, pokud budou mít dojem, že nezůstanou utajené. Politici, kteří mají k informacím přístup, by měli být odpovědní, uvedl. "Mluviti stříbro, ale mlčeti zlato," napsal.

Toto vyjádření premiéra kritizoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. "Pan premiér by se měl jednoznačně řídit svým vlastním sloganem," napsal na twitteru.

Čtěte také: Zeman by měl lépe vyhodnotit možné hrozby, říká Savčenková