Průvod v čele s ozdobeným nákladním autem vyrazil po 17:00 z náměstí Jiřího z Poděbrad a kromě dopravní policie jej doprovázela živá kapela s moderátorem, několik tanečních skupin a lidé v maskách a převlecích. Při zastávce u radnice Prahy 3 na Havlíčkově náměstí starostka Vladislava Hujová předala průvodu symbolický klíč od Žižkova.

Huspenina se stala českým rekordem

Dav pak pokračoval ulicemi Štítného a Husineckou do parku před stadionem Viktorie Žižkov, kde byly zabijačkové hody. Hlavní atrakcí byla huspenina dlouhá přes 21 metrů o váze zhruba 300 kilogramů. Pořadatelé ji nechali vyklopit poté, co ji pracovník agentury zaznamenávající rekordy a kuriozity přeměřil a potvrdil, že je českým rekordem. Sulc mohli diváci rovnou sníst, podle organizátorů byl určený na zhruba 1300 porcí. Na závěr masopustního setkání zahrála na pódiu kapela Sto zvířat.

Průvod se obešel bez komplikací, policisté museli jen místy zastavovat dopravu. Proti loňskému ročníku vedla trasa podle starostky dolní části Žižkova. Důvodem je prý to, že se v této lokalitě nekoná mnoho akcí a radnice chtěla zapojit do veselí i další obyvatele.

Masopustní veselice připadají na období od svátku Tří králů do prvního postního dne Popeleční středy, která letos připadá na 13. února. Vzhledem k tomu, že podle tradic má po masopustu následovat čtyřicetidenní půst, je toto období svátkem maškarních slavností a bujarého hodování. Na stolech by v těchto dnech neměly chybět tučné zabijačkové pokrmy a masové vývary.