Cílem výstavy je podle společnost D.I.C., která akci pořádá ve svém showroomu v Široké ulici, ukázat, že diamant je dostupný. „Výstava se tak zaměřuje na dostupné investiční kameny, aby lidé věděli, že si diamant jako investici mohou dovolit," uvedl prezident D.I.C. Luboš Říha.

Obchodní ředitel D.I.C. Jiří Stašek řekl, že investiční diamanty začínají cenově na hranici zhruba 250.000 až 300.000 korun. „Takový diamant se dlouhodobě zhodnocuje kolem šesti až osmi procent meziročně," doplnil Stašek. Dodal, že v ojedinělých případech, kdy jde o vysoce kvalitní diamanty, se zhodnocení může blížit až k dvaceti procentům.

Výstava ukáže i další kousky

Největší diamant aktuální přehlídky byl nalezen v roce 2008 v jihoafrickém království Lesothu. V surovém nevybroušeném stavu vážil 123,36 karátu (asi 24,7 gramů). Samotné broušení pak zabralo několik měsíců. Výstava nabídne také vzácný kolumbijský smaragd zasazený do prstenu nebo žlutě zabarvené diamanty.

Dosud největší surový diamant s názvem Cullinan o váze 3106,8 karátu (621,36 gramů) byl nalezen v roce 1905 v Jihoafrické republice. Drahokamem, za který byla zaplacena nejvyšší cena, se ve středu stal diamant Pink Star, jež byl v aukční síni Sotheby's vydražen za 68 milionů švýcarských franků (1,495 miliardy korun).

Pravý diamant, jehož hlavní složkou jsou atomy uhlíku, je nejtvrdším minerálem na Zemi. Diamant vzniká krystalizací při velmi vysokém tlaku a teplotě, kterých je možné dosáhnout asi 100 až 200 kilometrů pod povrchem země. Odtud jsou diamanty vytlačovány na povrch vulkanickými horninami.