Ti v rámci celosvětové akce Million Marihuana March chtěli dát najevo svůj názor na přístup státu k vyznavačům marihuany. Dvěma slovy: všechno špatně.

Nejčastěji se účastníci kriticky vyjadřovali k policejním zákrokům proti provozovatelům growshopů, v nichž pěstitelé konopí mohli nakupovat vše potřebné a také získávali potřebné rady - i hlavní pořadatel akce Robert Veverka prohlásil, že se jednalo o legální podnikatele, kteří se nedopustili žádného zločinu - a poukazovali také na nedokonalosti legislativy upravující používání takzvaného léčebního konopí.

Často se ozývaly právě názory, že konopí je lék, že kriminalizovat marihuanu je nesmysl - a každý by měl mít možnost beztrestně si pro vlastní potřebu vypěstovat, co libo.

Účastníci pochodu kráčeli pod dohledem policistů ulicemi, často i tanečním krokem, pokuřovali marihuanu a mnozí i popíjeli. K vážnějším incidentům ale nedošlo.

Větší než zanedbatelné množství

Na Karlově náměstí (odkud trasa průvodu vedla přes Václavské náměstí a náměstí Jiřího z Poděbrad do parku Parukářka na Žižkově) policisté odhalili dva účastníky akce podezřelé z přestupku na úseku toxikomanie, protože u sebe měli nikoli zanedbatelné množství konopné sušiny; šlo ale jen o množství v řádu gramů.

V parku Parukářka, kde se až do koci konal hapenning s kulturním programem, rovněž policisté zasahovali. Tak trochu právě ve stylu loňského úderu proti growshopům. Kvůli podezření ze spáchání trestného činu šíření toxikomanie nechali uzavřít dva stánky a podrobně zmapovali nabídku jejich zboží.

Zda proti provozovatelům bude zahájeno trestní stíhání, se ale podle slov Jana Daňka z ředitelství pražské policie teprve bude rozhodovat.

Čtěte také: Do průvodu za legalizaci marihuany se zapojilo kolem 8000 lidí