Vlaky příměstské linky S65 budou ze Smíchova odjíždět už od neděle. „Zastávka Na Knížecí poblíž stanice metra Anděl byla vybudovaná v červnu 2010, aby ulehčila dopravu z řepského sídliště při tramvajové výluce na Plzeňské ulici. Konečná zastávka Sídliště Řepy je poblíž železniční stanice Praha-Zličín.

Praha uvažuje o nové budově magistrátu 

Zastávka skončí kvůli chystané výstavbě Na Knížecí. První fáze projektu Smíchov City na místě bývalého nákladového nádraží v Praze na Smíchově by se mohla začít stavět začátkem roku 2018. Na ploše 25 tisíc metrů čtverečních by mělo vyrůst 400 bytů a kancelářská budova o velikosti 10 500 metrů čtverečních. Praha navíc uvažuje, že by místo bylo vhodné pro novou budovu magistrátu.

Na staronovou zastávku Praha-Smíchov severní nástupiště se cestující dostanou přes lávku, která propojuje křižovatku Dobříšské a Radlické ulice s Nádražní ulicí nebo z této ulice mezi mosty.

Nové vlaky ze Smíchova budou pokračovat na hlavní nádraží

„Přes lávku se dostanete na tramvajové zastávky Plzeňka a Křížová zhruba za čtyři minuty, cesta do metra Smíchovské nádraží nebo pro přestup na vlaky je o minutu delší," řekl ředitel ROPID Petr Tomčík.

Nově budou vlaky těchto linek ze Smíchova pokračovat na hlavní nádraží. „Cestující ze zastávek Zličín, Stodůlky, Cibulka, Jinonice nebo Žvahov budou moci dojet až do centra města," uvedl ředitel Regionálního obchodního centra ČD pro Prahu a Středočeský kraj Alois Kašpar.

Vzniknou nové zastávky 

V Praze je celkem sedm železničních nádraží, z metropole vychází deset tratí - směr Kolín, Turnov, Kralupy nad Vltavou, Kladno, Rudná u Prahy, dvě směr Beroun, Vrané nad Vltavou, Benešov a Lysá nad Labem.

Doprava vlakem po Praze je součástí jízdného pražské MHD. Vznikají i nové zastávky, například na trati z Hostivaře budou nové Eden a Zahradní město. Nedávno byla otevřená nová na Kačerově.

Čtěte také: Vlaková zastávka Na Knížecí zanikne kvůli stavbě čtvrti