Její rozhodnutí zřejmě hrálo významnou roli v životě jednoho ze stovek pražských omilostněných. Díky tomu se totiž její druh, který se tak neměl kde ubytovat, registroval na úřadu práce a s pomocí svého patrona z neziskového občanského sdružení teď řeší exekuce i dluhy mezi svými kamarády.

Amnestovaní v Praze po opuštění vazebních věznic začali kromě hledání zaměstnání řešit právě své dluhy. Pracovníci Probační a mediační služby České republiky jim poskytli bezplatné poradenství a odkázali je na další organizace a sdružení, které jim pomohou akutní situaci řešit.

Amnestované trápí nezaměstnanost

„V tuto chvíli máme díky amnestii dvacet nových klientů, většinou mužů. Všichni mají zájem téměř výhradně o pomoc v oblasti hledání zaměstnání a řešení dluhové situace," uvádí Bořek Slezáček z pražského Rubikon Centra, které lidem s kriminální minulostí pomáhá vrátit se co nejdůstojněji zpět do společnosti.

„Těm, kteří se na nás obrátili, naši dluhoví poradci především nejdříve pomohou zmapovat dluhy, následně v komunikaci s věřiteli a exekutory až po podání žádosti o osobní bankrot," dodává.

Dluhy nejsou akutní

Dříve, než se propuštěný dostane k řešení dluhů, je mu nabídnuta pomoc v akutnějších oblastech. Dluhy zpravidla přicházejí na řadu až později. Propuštěný se zapojuje do mentoringu, kdy mu osobní mentor pomůže v prvních krocích po propuštění nalézt ubytování, doprovodí ho na úřady, asistuje mu u vyřízení dávek, kontaktuje spolu s ním rodinu, celkově je mu psychickou podporou.

Stěžejní je také pracovní poradenství, kde mu poskytuje mentor pomoc od zpracování životopisu, přípravu na přijímací pohovor až po zprostředkování konkrétního pracovního místa. Ceník za obdobné služby se běžně pohybuje v řádu tisíců korun. Oddlužnění je dlouhodobým procesem, který nelze v těchto případech uspíšit. Pro klienty centra ale systematický postup znamená odraz ode dna. Už nyní prošli prvními kroky s úspěchem desítky pražských omilostněných vězňů.

Osobní bankrot

Díky insolvenčnímu zákonu č. 182/2006 Sb., je možné, při splnění určitých podmínek, vyřešit bezvýchodnou situaci dlužníka Oddlužením – Osobním bankrotem. Oddlužení formou osobního bankrotu je výhodné především proto, že při jeho úspěšném vyřízení nemusí dlužník splatit celkový dluh, ale jen jeho část.