„Je to pro mě symbolické. Na tento okamžik jsem čekal celý život. A to doslova," rozplýval se nad otevřením nového akvaparku Fanta. „Mamka mě tu vozila v kočárku, dlouho rozestavěnou Šutku jsem pravidelně míjel při cestě do školy. Ale až nyní, jako absolvent vysoké školy, si sem mohu jít konečně zaplavat," radoval se před vstupem do bazénu Alexandr Fanta.

Jako obyvatel Čimic to má na Šutku jen pár zastávek autobusem, a proto uvažuje, že si v budoucnu koupí permanentku. Kromě Alexandra Fanty si přišlo první den zaplavat ještě pár desítek Pražanů. A zhruba stejné množství si přišlo Šutku jen prohlédnout.

„Lidé se sem chodí hlavně ptát, kolik stojí vstup či jak to u nás funguje," řekla včera Pražskému deníku recepční Romana Krátká. Podle ní během dne chodili hlavně senioři a maminky s dětmi. „A díky bezbariérovosti objektu tu byl už i jeden vozíčkář," pochlubila se Krátká.

3 měsíce na zkoušku

Bazén Šutka nyní bude fungovat tři měsíce v zátěžovém režimu. „Každý týden budou pracovníci hygieny odebírat vzorky vody a posílat je na rozbory. A až po čtvrt roce zkušebního provozu může být Šutka zkolaudována," sdělil Pražskému deníku Pavel Borovička, ředitel městské společnosti Trade Centre Praha, která bazén spravuje.

Než bude objekt zkolaudován, bude Šutka bez adresy. Pražané se ale nemusí být, že by k bazénu netrefili. „Bazénový komplex Šutka se nalézá na Čimické ulici v Praze 8 v Kobylisích, hned u zastávky Čimický háj. Číslo popisné ale objekt dostane až po kolaudaci," vysvětlila Tereza Králová, tisková mluvčí pražského magistrátu.

Bazén tedy obyvatelé Prahy najdou podle mluvčí Králové snadno. Problémem ale může být, jak se na místo dopravit. Alespoň si to myslí Michal Švarc, místostarosta osmé městské části. „Jak se budou Pražané dopravovat k Šutce, to řešíme neustále. Podle nás jsou nyní výrazně znevýhodněni například obyvatelé z Čimic, kterým byl zrušen víkendový spoj číslo 152," vysvětluje Švarc.

Zrušení linky 152

„Místo aby kvůli otevření akvaparku MHD posílili, škrtli nám 152. Je tak možné, že se sem Pražané kvůli tomu budou ve větší míře dopravovat automobily. A někteří si kvůli dopravě cestu na Šutku dost možná i rozmyslí," obává se Švarc. Takový scénář ale Tereza Králová odmítá a vysvětluje, proč magistrát posílení MHD k zastávce Čimický háj neplánuje. „Intervaly autobusů jsou dostatečné. Průměrné intervaly linek 102, 144, 152, 177 a 200 jsou v ranní špičce jedna minuta. A o víkendu 3,75 minuty."

Z vánočního dárku, který Pražané včera dostali v podobě otevření Šutky, se radují hlavně mateřské a základní školy v osmé městské části. Ty totiž až do konce roku budou mít plavání zdarma.

Školní harmonogram

„Nabídli jsme to městské části, která nyní jedná s řediteli škol. Během příštího týdne bychom tak mohli podle zájmu sestavit harmonogram," řekl Pavel Borovička.

Na Šutku se ale netěší jenom děti z Prahy 8, ale i zaměstnanci úřadu. Například Jitka Krouparová, referentka z Prahy 8. „Do nového akvaparku se chystám o víkendu. Konečně nebudu muset jezdit přes celou Prahu do Čestlic, nebo do Podolí," raduje se Krouparová. Mezi svátky pak přijde Šutku s rodinou otestovat i starosta Jiří Janků.

Šutka v číslech

- kapacita bezbariérového areálu je 900 lidí

- v šatnách je k dispozici 1 000 skříněk

- parkoviště má kapacitu 270 míst

- provozovatel počítá s návštěvností kolem 500 Pražanů denně