Před budovou magistrátu na Mariánském náměstí bylovpondělíráno hodně rušno.

Jak většina Pražanů ví, v současné době mohou podávat připomínky ke konceptu nového územního plánu města. Od 9 hodin se však v budově magistrátu mohou lidé konfrontovat přímo s úředníky, kteří mají tvorbu plánu na starosti. Koná se zde totiž veřejné projednávání.

Ať nás město slyší

Kdo měl ale možnost a přivstal si o něco dříve, mohl se zúčastnit také happeningu nazvaného Akce čisté uši… aneb abyste nás lépe slyšeli.

„Na akci chceme inscenovat problém, jehož jsme svědky. Vedení města svým občanům nenaslouchá. Není dokonce nedoslýchavé? Politici se pak mylně domnívají, že veřejnost nemá o podobu územního plánu zájem,“ upozorňuje občanské sdružení Arnika, které akci pořádá.

Happening začal v 8.30 atrval půl hodiny, od 9 hodin pak začalo zmíněné veřejné projednávání. Na místěje možné připojit se k hromadným námitkám zástupců veřejnosti k novému územnímu plánu.

Proti golfu

Demonstrovat se ráno chystali také odpůrci golfového hřiště v Klánovicích. „Nemůžeme spoléhat na klánovické zastupitele, zda se podřídí výsledkům referenda a v termínu do ukončení projednávání územního plánu změní své usnesení ve prospěch výsledků referenda, tedy zachování Klánovického lesa a odmítnutí stavby golfového hřiště,“ informuje Pavel Roušar z občanského sdružení Újezdský strom.

Je přesvědčen, že je nutné aktivně připomínkovat koncept územního plánu, aby zůstal les ve stávající podobě.

Připomínky až do 9. prosince

Lidé mají možnost až do 9. prosince dávat ke konceptu územního plánu připomínky. Pak se proces projednávání uzavře a podle nového plánu se bude měnit tvář města po následujících deset až patnáct let.

Až skončí připomínkování, musí se s návrhy na změny vypořádat magistrát, který bude znovu vše hodnotit. Pak začne konečné schvalování. Podle výsledků projednání bude v letech 2010 až 2011 vypracován návrh územního plánu zohledňující schválené připomínky a doporučené varianty. Nový územní plán by mohl vstoupit v platnost v roce 2012.