Paní Jaromíra z Černošic šla v úterý venčit svého pejska na zahradu, když uviděla zajímavě vypadajícího ptáka schouleného u zdi pod oknem. Protože se bála, že by zde umrzl, sebrala ho, dala do krabice a odnesla do tepla. Následně vytočila číslo Pražské zvířecí záchranky 774 155 185, která zasahuje v Praze i na Praze západ.

Na místo vyjel zásahový vůz a ochránci po příjezdu určili, že se jedná o dlaska tlustozobého. Tento krásný pěvec je typický svým silným zobákem a zajímavým zbarvením. Záchranáři pacienta naložili do vozu a odvezli do záchranné stanice Aves Kladno. Kromě dlaska už ochránci přírody pomohli v novém roce například kachně, netopýrovi či holubovi.

V roce 2015 pomohla Pražská zvířecí záchranka 509 volně žijícím zvířatům v nouzi. Většinou se jednalo o ježky, kachny, holuby, poštolky, drobné pěvce a netopýry. Mezi pacienty však byl i muflon, prase divoké nebo liška.

Nehody i lidská krutost

Nejčastějším důvodem pro výjezd ke zvířeti byl náraz do prosklených ploch, vyčerpání, srážka s dopravním prostředkem ale i lidská neznalost, kdy nálezci mláďat volali záchranáře zbytečně. Ochránci přírody se setkali i s lidskou krutostí, kdy museli řešit případ kachny pižmové, kterou neznámý střelec zasáhl třemi ranami ze vzduchové pistole. Kachna musela být kvůli poraněním utracena.

Stejně jako v minulých letech i v roce 2015 zápolili ochránci přírody především s nedostatkem financí. Největší starostí je nyní zásahový vůz, jehož opravy jsou stále složitější a dražší. Na nový ovšem v současné době Pražská zvířecí záchranka nemá prostředky. Jestli tedy nesežene v nejbližší době sponzora, který by vůz zaplatil či věnoval, zvířecí záchranka definitivně skončí.

Pražskou zvířecí záchranku lze podpořit a pomoci jí tak dále pomáhat. Jakékoli příspěvky mohou  zájemci poslat na číslo účtu : 33553322/0800, variabilní symbol: 1111, kontaktní mobilní telefon: 774 155 185.

Čtěte také: Na okraji Prahy střílel muž do kachen. Jedna nepřežila