Jaké novinky nabídne letošní ročník výstavy?

Výstava se letos bude konat na obou březích Vltavy, které budou propojeny třemi přívozy. V předešlých ročnících se konala pouze na Rašínově nábřeží, ale velký zájem vystavovatelů o prezentační plochu nás vedl k rozšíření výstavní plochy. Proto letos bude i na protějším břehu na Smíchovské pláži. Výstava ale nemyslí jen na sebe, ale snaží se i pomoci, a to prostřednictvím charitativní akce občanského sdružení Dobrý skutek, která se bude konat ve čtvrtek večer. Vydraží se zde různá sportovní náčiní známých sportovců, například hokejka Jágra. Za výtěžek dražby se koupí speciální kočárek pro jednovaječná dvojčátka, které mají svalovou atrofii.

Objeví se zde i nějaké kuriozity?

Ano, například dračí lodě. Ne každý je měl možnost vidět naživo a je to opravdu zážitek. V každé lodi je dvacet lidí a Češi jsou v závodech těchto lodí prý jedni z nejlepších na světě. Další zajímavostí je loď z pet lahví, dále stoletá plachetnice Svea, která stále závodí a vyhrává nad moderními plachetnicemi. Zájemci se budou moci na ní svézt. Na Vltavě zakotví i závodní motorové lodě. Jedna z nich dosahuje rychlosti na úrovni formule. Majitel říkal, že je nebezpečné ukazovat, co loď dovede, ale zkusíme ho k nějaké ukázce přemluvit.

Kromě toho, že se budou moct zájemci na lodích svézt, bude možné si je i vyzkoušet kormidlovat?

Rozhodně ano. Výstavy se účastní i vystavovatel, který slibuje, že je schopný za den svézt až čtyři sta lidí. Jedná se o charterovou společnost, která půjčuje lodě. Zájemci si u zde budou moct pod dozorem kapitána vyzkoušet loď řídit.

Pokud někoho kormidlování lodě nadchne, bude si na výstavě moct dohodnout kurzy k získání „řidičáku“ na loď?

Stoprocentně. Ale bude zde i několik charterových společností, u kterých si návštěvníci budou moct s výstavní slevou objednat dovolenou na lodi v Evropě a nemusí mít na plavbu po řekách či kanálech řidičák, jen krátké zaškolení. Myslím si však, že to nadchne téměř každého, kdo se na lodi sveze. Na vodě je úplně jiný svět. Na rozdíl od silnice, kde na sebe lidi troubí a nadávají si, na vodě se lidé zdraví, mávají na sebe a usmívají se. Celý život jsem se věnoval autům a motorkám a pak jsem se jednou svezl lodí a od té doby mě to nepustilo. Nedávno jsem si také udělal kapitánské zkoušky. Takže zahazuji klíčky od auta a jezdit budu už pouze a jen lodí. (smích)

Máte nějaký sen, který byste chtěl uskutečnit?

Chtěl bych si koupit kajutovou loď a bydlet na ní. Za peníze z pronájmu mého domu bych pak chtěl procestovat celou Evropu. Je zde zhruba 22 000 kilometrů splavných řek a kanálů.

Čemu se věnujete kromě Lodě na vodě?

Jako Promotým Praha se primárně věnujeme dětem a Bezpečnosti silničního provozu (BESIP). Výstava nás přivedla na myšlenku, že se od příštího roku začneme věnovat i bezpečnosti dětí na vodě. V letošním roce připravujeme projekt v rámci BESIPu. Jedná se o autobus, který bude fungovat jako interaktivní mobilní učebna. Bude vybavený devíti trenažéry, například automobilovým nebo cyklistickým. Projekt bude určený především pro školáky po celé republice.

4. ročník výstavy Lodě na vodě

Výstava se koná od čtvrtka 12. dubna do neděle 15. dubna.

Otevírací doba je ve všední den od 10.00 do 18.30. V sobotu od 9.00 do 18.30 a v neděli od 9.00 do 17.00.

Vstupné činí ve všední den 200 Kč a o víkendu 150 Kč.

Výstavní plocha se rozkládá podél Rašínova nábřeží a Smíchovské pláže mezi Železničním a Palackého mostem. Mezi oběma břehy budou zajištěny tři přívozy.

Čtěte také: Stoletá závodní plachetnice a luxusní lodě za dvacet milionů