Nejlukrativnější prodej svého majetku v letošním roce chce uskutečnit český stát už za několik týdnů. Řeč je o Invalidovně v Karlíně, pro níž prý není uplatnění. Takový postup se ale nelíbí řadě lidí, kteří žijí v okolí.

Vznik iniciativy 

Vznikla proto Iniciativa pro Invalidovnu, jejímž cílem je zabránit prodeji. Podle jejích členů hrozí, že nový majitel bude během rekonstrukce ignorovat památkovou ochranu a dojde k nenahraditelné ztrátě. Komerční využití při zachování původních vnitřních dispozic je podle nich nemožné. Iniciativa proto žádá, aby stát aukci zastavil.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který má prodej na starosti, takovou možnost ale odmítá. „První kolo výběrového řízení zastavit neplánujeme, nevidíme pro to žádný důvod. Podle našeho názoru není k obavám o další osud příliš důvodů, byť je respektujeme," říká mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Budova by měla sloužit občanům 

Iniciátoři protestu si především přejí, aby budova sloužila Pražanům a široké veřejnosti, navrhují proto převod památky ze státu na hlavní město. „Jsme přesvědčeni, že nejen Karlínu, jeho rezidentům a podnikatelům, Praze 8, ale i celému hlavnímu městu by mnohem více prospělo rozmanité využití Invalidovny pro kulturní, edukační, volnočasové a sociální projekty," píše se v oficiálním prohlášení.

Podle Ležatky ale ÚZSVM o bezúplatném převodu na hlavní město neuvažuje i proto, že by následně nebylo možné žádat o žádné dotace. To by mohlo nutnou rekonstrukci ještě oddálit. Úřad ale objekt po loňském převodu od ministerstva obrany nabídl všem státním institucím, nikdo však neprojevil zájem.

Praha se o chátrající objekt nepřihlásila

Možnost převodu historického objektu ze státu na hlavní město není reálná ani podle magistrátu. O této variantě proto strany nejednaly. Ani žádné další kroky v této věci Praha podnikat nehodlá.

„Obáváme se, že ani při nejlepší vůli není v možnostech Hlavního města Prahy do uvedeného výběrového řízení zasáhnout," dodává mluvčí Prahy Vladimír Řepka.

Stovky podpisů pod výzvou 

Pod výzvu za Invalidovnu se už podepsaly více než dvě stovky signatářů a iniciativu podpořily i některé spolky z Prahy 8. Mezi ně patří i občanské sdružení Karlín sobě. Jeho členové ale podotýkají, že nejsou zásadně proti prodeji.

„Pokud stát Invalidovnu opravdu nedokáže využít, ať ji prodá. Ale ne podle nejvyšší ceny, ale podle projektu na využití, kde bude jasně definované, jak se s Invalidovnou naloží. Investor by měl v tomhle případě soutěžit záměr, nikoliv cenu," říká za Karlín sobě Marie Foltýnová.

Radnice je na straně občanů

Lhostejný není osud karlínské Invalidovny ani radnici Prahy 8, která si pro ni přeje obdobné využití jako zdejší občané. Hodlá se proto ještě na ÚZSVM obrátit.

„Jedná se o historicky cennou budovu, proto bychom preferovali, aby zde sídlil akademický sektor či nějaká veřejná instituce. Za žádných okolnosti by budova Invalidovny neměla mít obdobný osud jako například budova Paláce Svět, proto budeme apelovat na ÚZSVM, aby bylo k tomuto přihlédnuto při prodeji," prohlásil radní Prahy 8 pro správu majetku Radomír Nepil (ANO).

Kdo si objekt koupí? 

Otázkou zůstává, zda někdo projeví o památkově chráněný objekt zájem. Kupec totiž bude muset nabídnout minimálně 637 milionů korun. Podle mluvčího ÚZSVM Ležatky si přišlo Invalidovnu prohlédnout už několik potenciálních zájemců, další ale mohou vyčkávat do poslední chvíle.

Budova Invalidovny byla postavena mezi lety 1732 a 1737 z prostředků nadace Petra Strozziho a až do roku 1935 objekt sloužil k ubytování válečných invalidů. Od té doby budova chátrá.

V roce 2002 pak byla navíc postižena povodněmi. ÚZSVM se letos v červnu nakonec rozhodl vyhlásit výběrové řízení na prodej, zájemci se mohou hlásit až do 8. srpna.

Čtěte také: V chátrající Invalidovně se točil i Amadeus