Ty, které se vydaly cestou nulové tolerance jsou tím znevýhodněny. „Je třeba začít zohledňovat snahu městských částí, které hazard zakázaly," potvrdil šéf finančního výboru Miloslav Ludvík (ČSSD). Podle něj je nejvhodnější rozdělit peníze podle počtu obyvatel v té které městské části.

Nikoliv podle toho, kolik je na území té které městské části heren, nýbrž podle počtu obyvatel. Tak mají být pro příště podle šéfa finančního výboru městského zastupitelstva Miloslava Ludvíka (ČSSD) přerozdělovány peníze z hazardu.

Skončí tak diskriminace těch městských částí, které se vydaly cestou nulové tolerance hazardu. Ty dosud nedostávaly nic. Naproti tomu ty městské části, které hazard na svém území tolerují, dostávaly tím více peněz, čím více heren se na jejich území nachází.

Pravidla na použití peněz

Nová pravidla by měla platit od ledna příštího roku. Praha například od srpna do listopadu letošního roku vybrala 280,5 milionu korun. Městským částem z toho pošle 67,8 milionu. Podle schválených pravidel musí radnice peníze použít na podporu neziskových organizací, sportovních klubů, na kulturu, školství, zdravotnictví a sociální oblast.

V Praze od října 2013 platí vyhláška o hazardu. Hazard zcela zakázaly například Praha 2, 6 nebo 12, další radnice jej omezily. Nová pražská koalice se v koaliční smlouvě zavázala zavést nulovou toleranci plošně na celém území metropole.

Čtěte také: Praha získala z hazardu 280,5 milionu, část dostanou radnice