Na Starém Městě zanechala nesmazatelný otisk řada historicky důležitých zajímavých obyvatel. Množství míst je tak spjato s legendami a příběhy vázanými na tyto osobnosti.

Kolik slavných lidí tu přebývalo? 

„Možná budete překvapeni, kolik známých lidí tu přebývalo," okomentovala autorka vycházky Kateřina Racková. Cílem trasy je představit místa cenná ne pouze z architektonického hlediska, ale právě pro jejich neopakovatelnou atmosféru, jejíž součástí je i historie jejich obyvatel.

Trasa započne v pasáži Platýz, jehož historie sahá až do 14. století a je spojena se jmény, jako je kníže Fridrich Burgundský, Jan Platais z Plattenštejna, podle nějž je palác pojmenován, či František Daubek.

slavní obyvatelé Prahy. InfografikaZdroj: Redakce

Stopu zanechali známí i neznámí 

Vycházka bude pokračovat ke kostelu sv. Martina ve zdi, ten je místem odpočinku rodu barokních sochařů rodiny Brokoffů. Vycházka pak bude směřovat do míst spjatých například s barokním malířem Václavem Vavřincem Reinerem, Mikolášem Alšem, Maxem Brodem, ale i W. A. Mozartem a dalšími.

Zmíněnými místy se výčet osobností spjatých se Starým Městem rozhodně nevyčerpává. Navíc Praha přitahovala i chudé lidi z venkova, kteří do ní vkládali své naděje na obživu, ať už se jednalo o mladá děvčata či tovaryše. I ti všichni po sobě ve městě zanechali neoddiskutovatelné stopy.

Vycházka Starým MěstemKomentovaná procházka lokalitami, kde přebývala řada důležitých historických osobností, se uskuteční už tuto sobotu 6. srpnaSraz účastníků je ve 20.00 uvnitř pasáže Platýz
Délka vycházky je zhruba 1,5 hodiny
Terén je vhodný pro kočárky i vozíčkáře
Provází Kateřina Racková
Účastníci prozkoumají místa, kde pobýval Mozart, Beethoven či Wagner, dozví se, kde sídlili templáři a jak skončili, procházka se také zaměří na statky rodu Mydlářů i na řadu staroměstských domků, jedny z nejstarších v Praze. 

Praha Neznámáje projekt Petra Rysky, který jej založil v roce 2013, nejprve jako blog, kde se chtěl podělit o své zážitky z putování po Praze
neznámá zákoutí metropole představuje na webu www.prahaneznama.cz
se svými kolegy Prahou provádí i během komentovaných vycházek
facebookový profil Prahy Neznámé sleduje přes 77 tisíc fanoušků
nyní je vypsáno přes 20 tematických vycházek

 Petr Ryska: Praha NeznámáZdroj: GRADA 
Nevšední průvodce
Praha Neznámá vyšla v dubnu v knižní podobě
zájemci se na 232 stránkách seznámí s devíti netradičními pražskými místy, jako jsou chudinská kolonie Na Slatinách, přírodní krásy v Hostavicích i luxus na Ořechovce vydala Grada

Čtěte také: Werichova vila na Kampě by měla být opravená do konce roku