Poprvé se s pašijovým příběhem v samotném srdci města mohli Pražané a turisté setkat v loňském roce, kdy průvod tvořil jen představitel Krista a trojice bubeníků. Tentokrát ale chtěli organizátoři z řad absolventů alternativního a loutkového herectví DAMU a Nadačního fondu Bible 21 pojmout pašijový příběh velkolepěji.

Bubeníky z českobudějovické formace WonderSticks tak vystřídal bubeník Jan Čep, který obsluhoval "pojízdnou" bicí soupravu, Jakuba Gottwalda v roli Krista pak na chůdách doprovodili ještě Jiří Jelínek a Pavel Rychta jako Pilát a Šimon.

Kromě předčítání z bible byla součástí happeningu také performance street artisty Jakuba Jandy. "V rámci budoucnosti bychom tato představení rádi dělali pravidelně, aby se tradice pašijových her probrala k životu," řekl Gottwald a dodal, že příští rok by v centru metropole měli divadelníci absolvovat celou křížovou cestu se všemi 14 zastávkami. Pašijové hry by navíc rádi představili i v dalších městech republiky.

Pouliční pašijová hra o Velkém pátku je součástí akce Celonárodní čtení Bible, která se v Česku koná již čtvrtým rokem. V jejím rámci organizátoři pořádají veřejná čtení z "knihy knih", která hostí desítky českých měst a obcí. Zájemci si mohou vyslechnout texty ze Starého i Nového zákona vztahující se k Velikonocům, na několika místech se dokonce koná třídenní non-stop čtení, během kterého se přečte celá Bible.

Celonárodní čtení Bible má podle pořadatelů za cíl rozšířit povědomí o nejvýznamnější křesťanské literární památce. Akce potrvá do 8. dubna. Více informací na www.ctenibible.cz.