Letenské sady prochází už několik let postupnou revitalizací, například letos se pracovalo na západním okraji kolem Hanavského pavilonu. Na příští rok ale Praha chystá obnovu části uprostřed parku, která vede podél pískové plochy na Letenské pláni.

Počítá se s dolněním mobiliáře 

Hlavní novinkou má být položení nového jemného asfaltu na cesty, aby tak vznikl zhruba kilometrový okruh pro bruslaře. Zároveň se zde počítá i s dostatečným zázemím. „Na jednom místě budou vybudovány nové veřejné toalety, občerstvení, případně půjčovna sportovních potřeb," říká vedoucí oddělení péče o zeleň na pražském magistrátu Dan Frantík.

Kromě toho se počítá i s úpravou navazujících ploch a s doplněním mobiliáře. Náklady by měly celkem přijít na 25 milionů korun. Na projekt je už vydané územní rozhodnutí a přes zimu by Praha měla získat i stavební povolení. Zatím však není jasné, zda se s projektem počítá i v rozpočtu města na příští rok.

Ve Hvězdě vznikne dětské hřiště 

Novinky plánují i v Oboře Hvězda v Praze 6. Letos se tady opravovala část historické zdi na okraji severní části areálu. Na tyto práce má příští rok navázat vybudování velkého dětského hřiště na bývalé zahradě náležící k domu oborníka poblíž libocké brány. Nahradit má stávající hřiště, které se nachází nedaleko v zalesněné části.

Součástí projektu za 15 milionů korun je demolice nevyhovujících objektů pro údržbu obory, které nahradí nová lehká stavba, kde budou prostory i pro správce a vzniknou zde veřejné toalety. Z bývalé stodoly oborníka se stane altán s pergolou. Hřiště bude osazeno novými dřevěnými prvky, aby zapadly do prostředí okolní přírody. Naopak kovové vybavení z původního hřiště se přesune do jiných parků.

Ve stromovce umělci vytvoří čítárnu 

Stavební ruch by měl být slyšet v roce 2017 i ze Stromovky. Poslední dva roky prošla centrální část parku nákladnou obnovou rybníků a dokonce vznikly i nové vodní plochy.

Těžká technika však okolí poničila, proto má v průběhu příštího roku přijít na řadu úprava okolních cest a trávníků. Třicet let staré parkové stezky z litého asfaltu se promění na mlatové chodníky, u některých se změní i jejich dispozice.

Úpravy by měly skončit příští rok 

Podle Dana Frantíka se má stát oblast kolem rybníků klidovou částí, kde bude doplněn mobiliář a nová výsadba. Navržena je zde i takzvaná čítárna, kterou má tvořit shluk umělecky zpracovaných lavic.

„Velké úpravy ve Stromovce chceme příští rok definitivně dokončit, aby se zde dalších dvacet let nemuselo nic zásadního dělat. Samotná realizace může trvat kolem šesti měsíců a vyjde na 45 milionů korun," tvrdí vedoucí oddělení péče o zeleň. Chystaná rekonstrukce sousední Šlechtovky podle něj obnovované cesty nijak neohrozí.

Park na Petříně se propojí zahradami 

Magistrát má připravený i projekt na revitalizaci parku kolem Petřínské rozhledny v centru hlavního města, který by ho mohl proměnit v příštích dvou letech. Vzniknout by zde mělo pro odpočinek nové náměstíčko, naopak zmizí nevzhledný stánek s občerstvením.

Opravou projdou kaple křížové cesty a počítá se i s celkovou obnovou povrchů, vegetace, trávníků a mobiliáře. Už nyní zde ale finišují bourací práce na zdi, která park odděluje od zahrad Strahovského kláštera. Nově tak budou obě zelené plochy průchozí.

Na Vítkově se řeší průchody z Karlína 

V současnosti se připravuje i studie na zásadní revitalizaci vrchu Vítkov. Se začátkem samotných úprav se ale počítá nejdříve v roce 2018, práce by pak měly být rozděleny do několika etap. Magistrát o možné podobě jedná i s radnicemi Prahy 3 a Prahy 8, které s parkem sousedí.

Nejvíce se aktuálně řeší vstupy do parku, které zejména z Karlína až na jednu výjimku, zcela chybí. Jednoduchá řešení ale komplikuje vlaková trať, která vede po hraně Vítkova.

Možností je vybudování výtahů, nebo podchodů, jedná se však o velmi nákladné návrhy. Definitivní rozhodnutí proto zatím nepadlo. Každopádně po obnově parku by se mohla zpřístupnit neprostupná jižní část, změnit vzhled má také rozlehlé parkoviště u Národního památníku, ale počítá se například i s vybu- dováním nových vodních prvků.

Čtěte také: Obyvatelé Letné si přáli spoustu stromů. Proto tam plánují nový zelený bulvár