„Zhruba do čtrnácti dnů chci sezvat všechny starosty a zkusíme popřemýšlet nad tím, co bude dál s parkovacími zónami. Pokusíme se tento problém posunout kupředu," ujistil včera náměstek primátora Josef Nosek.

Zóny měly být od začátku příštího roku rozšířeny na území Jarova v Praze 3 a na Prahu 4, 5, 6 a 8. Zástupci magistrátní koalice TOP 09 a ODS se ale minulý týden dohodli, že zavedeny nebudou a město vypracuje koncept parkovacích zón pro celou Prahu. Primátor Bohuslav Svoboda pak na dotazy některých zastupitelů řekl, že rozhodnutí odložit zavedení zón vzešlo z koaličního jednání ODS a TOP 09. „Byl vysloven názor, že by měl být vypracován celoměstský návrh," řekl Svoboda.

Městské části s odkladem nesouhlasí

Proti tomu se v minulých dnech postavily dotčené městské části, které s odkladem nesouhlasí. V případě, že k odkladu skutečně dojde, chtějí se Praha 4 a 6 vydat vlastní cestou a zóny zavést navzdory magistrátu. Dnešního jednání pražského zastupitelstva se pak mimo jiné zúčastnili starosta Prahy 4 Pavel Caldr a Prahy 5 Miroslav Zelený.

Svoboda s Noskem na závěr upozornili, že modré zóny automaticky nezajišťují lidem parkování. „Zóny slouží k regulaci dopravy, nevyrábějí parkovací místa," dodal náměstek Nosek.