„Na projektu jsme pracovali neuvěřitelně dlouhou dobu, přestavbu jsme chtěli mít zrealizovanou již na jaře. Bohužel, museli jsme čekat na nejrůznější vyjádření a souhlasy. Nicméně stavba byla nakonec zahájena a obyvatelé se konečně dočkají moderního parku," říká starosta Jiří Janků.

Mezi nejvýznamnější změny bude patřit odstranění asfaltové plochy a její nahrazení pobytovým trávníkem, plochami s mlatovým povrchem a žulovou mozaikou, nebo odstranění keřů, čímž zmizí nevzhledná zákoutí a zároveň se zpřehlední prostor. Což potvrzuje i Michal Brych, stavbyvedoucí firmy, která revitalizaci realizuje.

Citát stavbyvedoucího Michala Brycha.„Samotnému se mi projekt obnovy parku líbí. Není nic radostnějšího, než když se staré vymění za nové. Jsem přesvědčen, že Praha zase bude mít něco hezkého jak na pohled, tak i na procházky," vyjádřil svůj pocit Michal Brych. Stavbyvedoucí mimo jiné zaregistroval i obavy některých neinformovaných obyvatel Libně.

„Například se přede mnou strachovala jakási paní, proč tady ničíme tak hezké místo pro stavbu nějakého obchoďáku. Musel jsem ji ujistit, že do parku zase bude chodit a nepochybně ještě radši," sdělil. Proto je podle stavbyvedoucího prý dobře, že nově instalovaná tabule na stavebním oplocení tamní obyvatele patřičně informuje o záměru radnice.

„Lidi jsou neskutečně všímaví a podezřívaví. Zejména 
v Praze, kde se sleduje každý metr, který by měl padnout vniveč," upozorňuje Michal Brych, který má s obnovou městské zeleně letité zkušenosti.

Podle radnice Prahy 8 během přestavby dojde k vykácení tří stromů, které jsou ve zhoršeném zdravotním stavu, a naopak bude vysazeno deset vzrostlých stromů. Cenné solitérní keře ve středu náměstí budou v největší možné míře zachovány. V části parku bude zpevněná plocha s mlatovým povrchem, která bude moci sloužit ke shromažďování lidí a jako prostor pro možné hry.

„Proto je zde navrženo i větší množství laviček," vysvětluje starosta Jiří Janků s tím, že výraznou úpravou bude 
i odhlučnění a optické odclonění od ulice Kotlaska. Zachovány budou i diagonální pěší trasy. Park bude samozřejmě vybaven mobiliářem – kromě laviček, které budou zapuštěné do betonové zdi, aby se pod nimi dalo dobře uklízet, také odpadkovými koši, koši na psí exkrementy a informačními cedulemi.

Závlahový systém a podzemní kontejnery

Stavební práce budou prováděny během září až listopadu, poslední úpravy čekají park v dubnu 2015, kdy bude osazena zeleň a mobiliář. Projekt počítá s automatickým závlahovým systémem 
a do budoucna i s umístěním podzemních kontejnerů, které jsou prozatím velice 
nákladnou položkou.

Téma kontejnerů na náměstí Dr. Václava Holého je podle starosty Jiřího Janků vůbec ožehavé. Neustálý nepořádek 
u kontejnerů na tříděný odpad radnice údajně ustavičně urguje na magistrátu, který má kontejnery v kompetenci, a požaduje navýšení počtu svozů. „Bohužel, situace se stále nemění," poznamenal starosta.

Nicméně změny nejen 
v parku náměstí Dr. Václava Holého radnice Prahy 8 chystá i v dolní části Thomayerových sadů. Obnova počítá 
s funkčním rozdělením do tří ploch, které zahrnou dětské hřiště, louku a odpočinkovou část. Plocha bude dotvořena jednoduchými prvky, zejména mobiliářem v podobě klasických laviček s opěradly, piknikovými stoly a neformálními dřevěnými odpočinkovými platy rozmístěnými 
v zadní části louky.