Primátorka oficiálně přijala starostu Pekingu Wang An-šuna s jeho doprovodem na Staroměstské radnici. Žádné demonstrace se na Staroměstském náměstí tentokrát nekonaly, jen před vstupem do historické radnice se pohybovalo několik lidí s tibetskými vlajkami.

„Důležitá je pro nás spolupráce v oblasti kultury, cestovního ruchu a spolupráce mezi zoologickými zahradami, ale také spolupráce v oblasti zdravotnictví a samozřejmě investic," uvedla primátorka.

Přímo na místě došlo k podpisu dvou memorand o spolupráci, a to v oblasti cestovního ruchu a zoologických zahrad. Za českou stranu je podepsali ředitel trojské zoo Miroslav Bobek a ředitelka Pražské informační služby Nora Dolanská.

Během schůzky si primátorka Adriana Krnáčová se svým pekingským protějškem Wang An-šunem také vyměnili dary. Krnáčová dostala talíř s opicí, která je v Číně symbolem přátelství, a Wang si domů odvezl vázu.

Mimořádně vzácné zvíře

Dvě podepsané dohody mezi Prahou a čínskou metropolí se týkají zoologických zahrad a cestovního ruchu. V souvislosti se zoologickou zahradou v minulých měsících Adriana Krnáčová sklidila kritiku; podle části pražské opozice a řady dalších kritiků Praha podepsala smlouvu o navázání vztahu sesterských měst jen proto, že Krnáčová, respektive její stranický šéf Andrej Babiš, chtějí od Číny získat do trojské zoo pandu. Smlouva přitom zahrnuje uznání jednotné Číny, což je pro řadu politiků i aktivistů nepřijatelné.

Pražská zoologická má nyní k získání pandy blíže, nicméně o konkrétních podmínkách budou obě města ještě jednat a podle primátorky se může příprava protáhnout. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka však spolupráce mezi oběma zoo nebude založena jen na jednom, byť mimořádně vzácném zvířeti.

„Nejde zdaleka jen o pandu. Chceme, a dokonce musíme spolupracovat s čínskými partnery v řadě jiných oblastí a mnohde jsme už začali," vysvětlil Bobek s tím, že spolupráce se týká chovatelství, například chovu velemloka, ale i ochranářských projektů přímo v přírodě, například v případě koní Převalského na hranici Mongolska a Číny.

Cestovní ruch a kultura

Další spolupráci chce hlavní město rozvíjet v oblasti cestovního ruchu. Podle ředitelky Pražské informační služby se bude týkat například překladů na propagačních materiálech a webových stránkách či vzdělávání průvodců. Cílem Prahy je, aby do města dorazilo více čínských turistů a také to, aby v ní déle vydrželi.

„Zatím je pobyt čínských turistů jeden z nejkratších. Číňané přijedou, chvíli pobudou, ale velmi brzy Prahu opouštějí a jedou do jiných měst a středoevropských zemí," vysvětlila.

Na poli kultury by podle radního Jana Wolfa Praha ráda Číně prezentovala zejména hudbu, balet a výtvarné umění. „Dohodli jsme se s primátorem Pekingu, že Slovanská epopej bude také vystavena v druhé polovině roku 2018 ve významné galerii v Pekingu. Zatím se jedná o veřejný příslib, ale věřím v jeho realizaci," uvedl Wolf.

Čtěte také: Čínský prezident dostal od primátorky symbolický klíč od městských bran