Lidem, kterým nepracuje srdce tak jak by mělo, stoupne šance na přežití. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady totiž lékaři začnou pracovat s umělým srdcem.

Šance přežít po operaci

Tento přístroj je teprve třetím podobným v Česku a zachrání především Pražany, jímž přestalo srdce správně bít po operaci. Vybavení doposud fungovalo pouze v IKEMU a Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně. Vinohradští lékaři ho budou využívat v nově zrekonstruované kardiochirugické klinice.

„Pokud pacientovo srdce nezačne po operaci znovu pracovat na dostatečný výkon, napojíme pacienta na srdce umělé. Jeho vlastní běží mezitím na prázdno a získá čas, aby regenerovalo a rozběhlo se na plný výkon. Bez umělého srdce by pacient s těmito problémy operaci nepřežil,“ popsal přednosta kardiochirurgické kliniky Zbyněk Straka.

Podle něj mohou díky umělému srdci přežít i pacienti s velmi těžkým infarktem myokardu, kteří jsou v nemocnici léčeni. „Přístroje zvýší šanci na přežití a nové prostory zase zlepší komfort pacientů,“ komentoval otevření kliniky ředitel Marek Zeman. Nové prostory vznikly v renovovaném pavilonu M.

Adekvátní prostory

Doposud lékaři operovali v části nemocnice vyčleněném z prostor po klinice plastické chirurgie. To však odborníky omezovalo. „Kardiochirurgie u nás neustále roste a stáváme se jedním z nejvýznamnějších pracovišť v republice. K tomu jsou potřeba adekvátní prostory,“ doplnil Straka.

Teď bude pracoviště disponovat se dvěma novými operačními sály a lůžkovými odděleními. Pooperační lůžka a lůžka intenzivní péče od sebe oddělí boxy. Lékaři budou moci kromě standardních zákroků v zařízení operovat také formou zavádění katetry k srdci tepnou pacienta.

Stavební investice do kliniky se vyšplhaly na 5,5 milionu korun, 19 milionů spolklo přístrojové vybavení a šest modernizace monitorovacího systému pacientů na pooperačních lůžkách.