Předloni v létě zde pasení jako alternativní způsob údržby zeleně vyzkoušeli poprvé – a od té doby pokračují. „Pro letošní rok byly vybrány dvě lokality – pod Branickou skalou a břeh Vltavy kolem areálu Ledáren v Braníku,“ připomněl ve čtvrtek Jiří Bigas z radnice.

Ovce spásají zeleň na Praze.
Rarita? Lidé si půjčují stáda, v Praze pasou ovce i kozy

Ovce "spasou" jen čtvrtinu nákladů

Ovečky jsou přitom nejenom tišší než sekačky a pohled na je jistě milejší, ale zajímavě se pasení jeví i z pohledu ceny. „Spásání trávy ovcemi nás přijde zhruba na čtvrtinu nákladů, které bychom vynaložili na sekání,“ uvedl radní Ondřej Růžička (STAN-Tučňák). S tím, že jde o atraktivní a efektivní způsob údržby zeleně, který je i finančně nenáročný. A navíc se líbí dětem, pro něž jsou ovečky pasoucí se v městské zástavbě raritou!

S výměnou sekáčů za ovčáky ve větším rozsahu se nicméně nepočítá. Staletími prověřený způsob lze totiž v moderní době využít jen někde. Především musí být zajištěno, aby se stádo nerozuteklo – a neohrožovalo bezpečnost na komunikacích v okolí. Tam, kde to je možné, se však s pasením počítá i do budoucna.

Koupaliště Lhotka.
Útěk z rozehřátého města: Zchlaďte se v přírodním koupališti