„Tak mě včera (v úterý) kvůli čínskému fóru nechtěli pustit skrz Hrad do sv. Víta na koncert. Prý z bezpečnostních důvodů (pro koho?). Docela kuriózní, že?" napsal lidovecký ministr na sociální síti. Celou událost pak podrobněji popsala mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

„U Brány gigantů nebyl pan ministr do areálu Hradu vpuštěn zástupcem ochranky s tím, že z bezpečnostních důvodů není možno projít nádvořími a je třeba čekat na doprovod, který ho ke katedrále svatého Víta provede," uvedla mluvčí.

„Daniel Herman se chvíli snažil ochrance vysvětlit, že je členem vlády této země a spěchá za pracovními povinnostmi; na tak chabý argument však ozbrojenec nereagoval," dodala.

Ministr se necítí být bezpečnostním rizikem

Na neústupnosti strážných prý nezměnilo nic ani to, že se měl Herman sejít s bavorským ministrem kultury a školství Ludwigem Spaenlem.

„Daniel Herman sice chápe fakt, že ministry se to na Hradě jen hemží, zatímco čínských investorů je zde jako šafránu, přesto mu připadá poněkud nestandardní, že hosté, pozvaní na koncert, nemají volný přístup na hrad českých králů z důvodu konání čínského byznys fóra," tlumočila dnes Cigánková postoj ministra. Herman se prý bezpečnostním rizikem být necítí.

S Hradem však prý Herman, který nakonec koncert stihl, věc řešit nehodlá.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že žádné informace k této konkrétní události nemá. „Pokud se koná na Hradě větší akce, je logicky například krátkodobě omezen vstup na některé nádvoří nebo jeho část," uvedl. V případě Čínského investičního fóra měli organizátoři k dispozici i vlastní pořadatelskou službu, podotkl také.