Obnovu vozového parku nezbytnou pro zachování dosavadního rozsahu služeb poskytovaných strážníky obyvatelům metropole i jejím návštěvníkům schválili v červnu pražští radní – a nyní je již nadlimitní veřejná zakázka připravena, uvedla v úterý vedoucí kanceláře ředitele městské policie Irena Seifertová.

Radní pro bezpečnost Libor Hardava ocenil, že strážníci budou moci bez komplikací nadále zajišťovat činnosti v přímém výkonu služby – především včas reagovat na oznámení občanů na tísňovou linku. „Těší mě, že se nám v rámci realizace této veřejné zakázky také podařilo získat pro hlavní město Prahu mimořádně výhodné podmínky," pochválil Hadrava přípravný tým.

K tomu ředitel městské policie Eduard Šuster poznamenal: „Jsem rád, že se našim zaměstnancům podařilo v takto rekordním čase, červen až září, připravit a následně realizovat jednu z klíčových veřejných zakázek – a to bez pomoci administrátora.

Vozy pro bezpečnostní opatření

Nové policejní vozy pražských strážníků."Strážníci se mohou těšit na 40 osobních aut Hyundai i30 kombi s benzinovým motorem o objemu 1.6 litru a výkonem 99 kW a s automatickou převodovkou; tato auta mají zajišťovat linku tísňového volání 156. Další novinkou ve vozovém parku se stane 18 minibusů Volkswagen Transporter TDI s naftovým dvoulitrem a výkonem 110 kW, které budou strážníci využívat na zajištění bezpečnostních opatření v rámci metropole.

Menší auta bude Praha pro strážníky nakupovat po necelých 245 tisících korun, ta větší přijdou na téměř 667 tisíc za kus (v obou případech jde o ceny bez DPH). Celková cena dosahuje 21,8 milionu. V souvislosti s vozovým parkem pražských strážníků se chystá i příprava další významné veřejné zakázky – tentokrát na zajištění servisu používaných aut.

Ještě do konce roku chce ředitel Eduard Šuster předložit záměr realizace této zakázky radním a následně zastupitelům. Právě otázka servisu aut vlastně přispěla k tomu, že se Šuster stal šéfem strážníků. Bývalému řediteli městské policie Vladimíru Kotroušovi zlomilo vaz, když byl přistižen, jak si poskytovateli služeb servisu nejenom řekl o úplatek za zachování zakázky, a dokonce i při převzetí peněz; následně ho soudy poslaly na 5,5 roku do vězení.