Po oba víkendové dny se koná v rámci oslav 80. výročí otevření letiště na Ruzyni Runway Festival, lákající davy velkých i malých příznivců letiště a létání. Ti si mohou opravdu hodně zblízka prohlédnout třeba výstavku unikátních historických letadel nebo letištní techniku – od schůdků a dopravníků pro zavazadla přes dobíjecí systémy pro letadla až po zařízení na údržbu ranvejí nebo nejmodernější vozy hasičů.

Negrelliho viadukt čeká oprava.
Sliby se naplňují: budování železnice na letiště reálně začíná

S velkou pozorností se setkal výklad sokolníků 

V rámci akce, jejíž konání si na příjezdu k letišti vyžádalo dokonce zřízení speciální zastávky autobusů hromadné dopravy, kde na bezpečnost dohlížejí policisté, se s velkou pozorností setkalo představení letištních profesí.

Třeba celníci nejen ukazují zabavené předměty a vysvětlují, proč je ošemetné chtít si přivézt suvenýr od moře, ale přímo v akci předvedli i psy vycvičené k prohlídkám zavazadel. S velkou pozorností se setkal výklad sokolníků. Věděli jste třeba, co se stane, pokud dravec ve službách letiště něco uloví? Kořist mu ošetřovatelé seberou a dají mu vlastní potravu jako bezpečnou náhradu, aby předcházeli možnému onemocnění nákladně vycvičeného ptáka! Pro leckoho ovšem bylo překvapením, že na letišti působí třeba i včelař.