To je jednou z institucí, které v rámci oslav Dne vzniku samostatného československého státu požádají dny otevřených dveří. Od 10 do 16 hodin, informoval Deník za ministerstvo František Kotrba.

Bezplatná prohlídka v Národním technickém muzeu

„Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku reprezentativních prostor budovy, ale i na výstavu původních náčrtů a plánů stavby, které v 30. letech minulého století vytvořil známý český architekt Josef Fanta," připomněl Kotrba s dodatkem, že budova Na Františku (jež po celou dobu sloužila výhradně jako sídlo českého průmyslu) slaví významné jubileum – letos je to právě 80 let, kdy byla zkolaudována.

„Pro dokreslení doby první republiky, ve které objekt vznikal, bude pro návštěvníky rovněž připravena expozice historických vozů z let 1929 – 1939, jež zapůjčí Národní technické muzeum," poznamenal Kotrba. Tohle ale podle jeho slov ještě není všechno – návštěvníci dne otevřených dveří budou ve stejném dni mít možnost bezplatné prohlídky i v samotném technickém muzeu.

Zájemci o prohlídku budou mít čas do 16 hodin

Ve stejném čase, tedy od 10 hodin, se pro veřejnost se otevře také Kramářova vila v Gogolově ulici v centru hlavního města – rezidence premiérů z dob současnosti i někdejšího Československa. Již úderem deváté se jako součást státního svátku otevřou dveře návštěvníkům z řad veřejnosti v Poslanecké sněmovně a v Senátu (tedy prostory jednacích místností i kanceláře některých výborů v malostranských palácích, kde zasedají zákonodárci).

Den otevřených dveří se koná také v sídle primátora hlavního města na Mariánském náměstí v centru metropole – a zvědavce přivítá rovněž Obecní dům na náměstí Republiky.

Většina pozoruhodných budov, během roku veřejnosti obyčejně nepřístupných, přivítá poslední zájemce o prohlídku úderem 16. hodiny.