Nicméně po roce a čtvrt se otevření stále nepřiblížilo. V současné době stále probíhá rekonstrukce a není jasné, kdy bude dokončená.

„Nadace Jana a Medy Mládkových dostala prostor do pronájmu, objekt ale stále nebyl předán. Rekonstrukce, kterou zařizuje městská část Praha 1 se pozdržela. Ve chvíli, kdy budovu získáme, tak ji nejpozději do 6 měsíců otevřeme veřejnosti. Cílem je vytvořit otevřený společenský dům," uvedl člen správní rady nadace Jiří Pospíšil.

Jak bude vila vypadat a jaký obsah budou mít expozice není úplně jasné. Nadace připravila projekt Oživení Werichovy vily, jehož cílem je vytvoření kulturně-společenského centra Jana Wericha a Jiřího Voskovce.

Vila by měla sloužit jako otevřený společenský prostor, v němž bude stálá expozice zaměřená na osobnost Wericha a Voskovce a na Osvobozené divadlo. Určitý prostor by měl být věnován i Vladimíru Holanovi a dalším významným obyvatelům tohoto domu, jako byl Josef Dobrovský.

Prostředí pro setkávání lidí

Kromě stálých expozic by měl být vytvořen multifunkční sál určený pro přednášky, divadelní festivaly, diskuze i dočasné výstavy. Werichova vila by se tak měla stát prostředím pro setkávání lidí a veřejnou diskuzi o aktuálních tématech. Nadace se také hodlá zaměřit na lektorské programy určené pro mladší generace.

Na samotné podobě muzea se podílí řada významných institucí. Mezi nimi například Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Divadelní fakulta AMU v Praze, Institut umění - Divadelní ústav, Památník národního písemnictví, Národní muzeum či Rada pro mezinárodní vztahy.

„V současné době probíhá rekonstrukce, která směřuje k tomu, aby byla vila co nejdříve předána a následně otevřena. Rekonstrukce probíhá v souladu s projektem, který vytvořilo Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových. S nadací komunikujeme, nyní ladíme detaily, aby byl objekt předán ideálně do konce tohoto roku," okomentovala situaci mluvčí Městské části Praha 1 Veronika Blažková.

Z historie vily● Takzvaná Werichova vila se nachází nedaleko Lichtenštejnského paláce na Kampě, její historie sahá až do 16. století.

● Mezi její nejslavnější obyvatele patří Josef Dobrovský, Zdeněk Wirth, Jan Werich, Jiří Voskovec či Vladimír Holan.

● Po povodních v roce 2002 budova chátrala, opraven byl pouze vnější plášť budovy.

● Po mnohých peripetiích teprve v lednu 2015 padlo rozhodnutí o novém nájemci a začala rekonstrukce.

● V současnosti, po roce a půl od rozhodnutí, stále probíhá rekonstrukce a není přesně jasné, kdy by se budova mohla otevřít veřejnosti.

Čtěte také: U neopravené Werichovy vily se zpívalo k výročí Vest Pocket Revue

Jana Kašparová