Galerie hlavního města Prahy jako investor stanovila cenu vyhlášené veřejné zakázky na 15 až 20 milionů, chce za ně nechat restaurovat architekturu sloupu a sochařské výzdobu. Zároveň bude vytvořená její kopie a kopie dožilých architektonických prvků. Také bude přeložená dlažba kolem sloupu.

Restaurátoři už letos v lednu sejmuli z morového sloupu sochy. Po demontáži soch byly spáry provizorně zatmelené, aby se do památky nedostávala voda. Sochy zatím budou čekat v depozitáři. Sloup se bude restaurovat přímo na místě, pracovat se ale bude jen mimo zimní měsíce.

Průzkumy už dříve ukázaly, že sloup je v havarijním stavu. Odborníci se původně domnívali, že jej bude nutné rozebrat a z náměstí odvézt. „Po výpočtech to vypadá, že je sloup na devadesát procent staticky v pořádku. Víc budeme ale vědět až poté, co bude sejmuta vnější figurální výzdoba," uvedla už dřív kurátorka z Galerie hlavního města Prahy (GHMP) Marie Foltýnová. Galerie kvůli tomu chystá zakázku za zhruba 10 až 15 milionů korun.

Morový sloup stojí uprostřed Hradčanského náměstí v místě, kde se při velkém moru v letech 1713 - 1714 konaly bohoslužby pod širým nebem. Autorem sochy Panny Marie a postav světců na zábradlí a na pilířích obelisku je Ferdinand Maxmilián Brokoff. Socha Madony byla už v předminulém století nahrazena kopií, vyplývá z údajů na internetu.