Kdysi slavná zahradní restaurace chátrá od šedesátých let a její opravu různé politické reprezentace v čele magistrátu slibují od let devadesátých. Ta současná se dostala nejdále a lidé se již mohli začít těšit, že si do dvou let budou moci vychutnat pivo či limonádu v ikonické zahrádce pod kaštany.

Čtěte také: Radní v úterý projednají tendr na opravu Šlechtovky

Radní musí odvolat svoje původní rozhodnutí 

Nyní se však objevily další komplikace, které mohou začátek oprav protáhnout o další dlouhé měsíce.Proti výsledku výběrového řízení se odvolala společnost Hochtief CZ, která se umístila druhá. Vítěz tendru, restaurátorská a stavební firma Pracom, podle ní nedodala všechny nutné podklady. A magistrátní úředníci, kteří odvolání posuzovali, dali firmě zapravdu.

Radní tak musí odvolat svoje původní rozhodnutí a znovu ustanovit komisi, která opět zhodnotí všechny dodané nabídky, tedy i tu Pracomu. Pokud uzná opodstatněnost odvolání, firmu ze soutěže vyřadí a přidělí zakázku jinému uchazeči. V takovém případě je téměř jisté další odvolání a navazující průtahy.

Firma je připravena se bránit 

Pracom se se situací nechce smířit a hodlá se v případě nutnosti bránit i u soudu. „Nabídka naší společnosti je zcela kompletní, odpovídá požadavkům zadavatele, což sám zadavatel konstatoval a následně rozhodl," uvedl jednatel firmy Jan Muzar.

„V případě, že by byla naše společnost předmětnými kroky i nadále poškozována, jsme připraveni bránit se všemi dostupnými právními prostředky, v rovině správně-právní i trestní," dodal s tím, že se podle něj jedná i o snahu neúspěšného uchazeče ovlivnit výsledky řízení.

Čtěte také: Firma z tendru na opravu restaurace se chce bránit i soudně

K uznání odvolání firmy musel existovat důvod 

Podle radního Wolfa je ostrá reakce předčasná. „Pochopil bych takto silné prohlášení v momentě, kdy by byli vyloučeni, ale takto mi připadá, že spíše mají strach, že tam skutečně mají nějakou zásadní chybu," uvedl radní a připomněl, že firma zatím nebyla z tendru vyřazena a komise bude znovu posuzovat všechny nabídky, včetně té její.

K uznání odvolání firmy Hochtief CZ podle něj musel existovat důvod. „Předpokládám, že naši právníci k tomu musí mít důvody, navíc když velmi dobře ví, že nám na této zakázce velmi záleží," uvedl s tím, že společně s primátorkou Adrianou Krnáčovou budou tlačit na to, aby rozhodnutí komise padlo do konce března.

Jde o neštěstí všech výběrových řízení 

I tak Wolf neskrývá nad komplikacemi rozčarování. „Je to neštěstí všech výběrových řízení. Existuje velká vůle něco udělat, ale díky takovýmto procesním záležitostem to zas bude trvat o půl roku nebo o rok déle," zakončil zklamaně.

Šlechtova restauracePůvodní objekt byl postaven v letech 1688-1692. Z tehdejšího období se zachovaly některé barokní štukové dekorace a cenná freska malíře Jana J. Steinfelse. V roce 1855 začala přestavba na zahradní restauraci. V roce 1882 restauraci získal do pronájmu Václav Šlechta, on a jeho rodina ji provozovali až do druhé světové války. V šedesátých letech byla zavřena pro havarijní stav. Nevyužívaný objekt od té doby dvakrát vyhořel, a to v roce 1978 a 1980. V roce 2002 poničila budovu povodeň. Na opravu kulturní památka čeká od devadesátých let.