Práce potrvají zhruba dva roky a přinesou dopravní komplikace. Proti plánovanému rozšíření mostu protestuje Praha 7.

Opravu mostu chystá město řadu let. V roce 2006 vydaly úřady územní rozhodnutí, o tři roky později pak stavební povolení. Libeňský most je složen ze šesti mostů. Příprava komplikovaného projektu trvala deset let. V minulosti se navíc mluvilo o prohlášení mostu za národní památku. Ze záměru ale nakonec sešlo. Teprve vloni město vypsalo soutěž na zhotovitele. Most je v havarijním stavu, je na něm omezen provoz.

Podle radní Prahy 7 Lenky Burgerové lze spíš než o opravě mluvit o demolici mostu. Radnice nesouhlasí s rozšířením o pět na 26 metrů, je to prý zbytečně drahé, navíc to prodlouží dobu přestavby, po kterou bude most mimo provoz. „Není jediný důvod, proč by mělo dojít ke zkapacitnění dopravy. Projekt je reliktem minulosti," myslí si Burgerová. Naopak Praha 8 rozšíření mostu hájí, může se prý hodit v krizových situacích.

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) tvrdí, že o změně projektu není možné ani uvažovat. Další odklad opravy není vzhledem k havarijními stavu mostní konstrukce možný. „V případě požadavku na zúžení mostu by byla nutná změna územního rozhodnutí, což znamená v podstatě zahájení nové projekční přípravy od samého počátku a reálný termín nového stavebního povolení v roce 2020," uvedl náměstek v dotazech pro radní na webu magistrátu.

Integrační potenciál

„Dle mého názoru mají plánované úpravy Libeňského mostu integrační potenciál, jak ve smyslu propojení automobilové, tramvajové, cyklistické a pěší dopravy, tak i z pohledu vodní dopravy a řešení protipovodňových opatření," hájí projekt Dolínek.

Podle loňské zprávy TSK je Libeňský most v nejhorším stavu ze všech pražských mostů. Od roku 1928, kdy byl uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Kvůli velmi špatnému stavu byl v roce 2009 zakázán na most vjezd vozům těžším než 7,5 tuny. Navíc tu byla snížena rychlost tramvají na 20 kilometrů za hodinu a přímo na mostě se nesmějí potkat protijedoucí tramvaje.

Autory Libeňského mostu, který spojuje Holešovice a Libeň, jsou architekt a kubista Pavel Janák a konstruktér František Mencl.