„Práce zatím probíhají bez komplikací. Náročná oprava zatím nenarušuje dopravu kolem divadla ani hrací plán uměleckých souborů," uvedl na dnešní tiskové konferenci zástupce technicko-provozního ředitele české první scény Miroslav Růžička. Uvedl, že v první etapě bude opravena severní fasáda, všechny balkony a terasy. Do poloviny července se konaly doplňující restaurátorské průzkumy, které ověřily způsob čištění. O prázdninách byly opraveny vstupní dveře, zárubně a další truhlářské prvky v místech přístupných veřejnosti, světla ve vstupním prostoru a v lodžii. V restaurátorských dílnách se vyrábějí repliky zámečnických konstrukcí.

Čtěte také: Kytaristé hráli na Václaváku za světový mír, podívejte se!

Na rekonstrukci se podílí firma Kärcher. „Kamenné fasády se čistí tlakovou vodou, párou, chemicky i abrazivní metodou – tryskáním velmi jemnou skelnou struskou. Bezplatné zapůjčení vysokotlakých čističů s ohřevem, tryskacích systémů i mokro-suchých vysavačů umožní šetřit náklady," upozornil Růžička.

V létě se bouraly podlahy na balkonech a terasách, kam se nyní pokládají hydroizolace a kamenné dlažby. Poškozené části balustrád, sloupky a římsy byly nahrazeny pískovcovými kopiemi. Kámen i omítky se na exponovaných místech chemicky hydrofobizovaly a retušovaly, aby jejich barevný tón korespondoval se zbytkem fasády.

Rekonstrukci Zítkovy budovy nebylo vzhledem ke stavu jejího pláště možné odkládat. Přípravné práce začaly v roce 2003, od té doby se však stav fasády dále zhoršil. Restaurátoři a další specialisté se musejí vyrovnat s původními stavebními postupy i nedokonalostmi dřívějších oprav. Stav kamenných prvků, omítek i štuků ovlivnilo počasí i umístění budovy mezi rušnými komunikacemi v centru města.

„Fasáda utrpěla už při požáru v 19. století. Divadlo se pak několikrát opravovalo, ale rekonstrukce z let 1977–1983 nebyla nejšťastnější. Nezvolili dobrou technologii, problémem jsou izolace teras a balkonů," upozornil při zahájení prací Pavel Jerie z Národního památkového ústavu.

Divadlo vypsalo soutěž na rekonstrukci fasády v únoru 2010, jediným kritériem byla cena. Rekonstrukci fasády předcházela oprava střechy, zlaté korunky zábradlí a sousoší trig, která skončila v roce 2008.