Zahradil a Ženíšek ale kritizovali rovněž českou vládu, byť z jiných pozic. Zahradil v tiskové zprávě uvedl, že vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) katastrofálně selhala, když se odmítla připojit k žalobě ostatních středoevropských států proti kvótám. "Jediným řešením je, aby vláda začala urychleně jednat o trvalé výjimce z evropské migrační a azylové politiky a z dalších politik, které jsou pro Českou republiku nevýhodné a riskantní," uvedl Zahradil.

TOP 09 podle Ženíška souhlasí s kabinetem v tom, že kvóty jsou nesmyslné, vláda ale měla více přesvědčovat evropské partnery, že povinné přerozdělování migrační krizi neřeší. Navíc rozhodnutím, že Česko už nebude žádné další imigranty podle kvót přijímat, zhatila podle Ženíška vlastní argument, že každý stát umí pomoci v rámci svých možností a ochoty. "My jsme usnesením vlády Evropě řekli, že naše ochota je 12 uprchlíků a naše možnosti nepřesahují 12 uprchlíků," řekl. Nyní je na kabinetu, aby Evropu přesvědčila mimo jiné o tom, že Česko chce pomáhat jiným způsobem.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vystoupil 9. června v Praze na konferenci Evropské unie o budoucnosti evropské bezpečnosti a obrany.
Potrestá Brusel Česko za migrační kvóty? Komise zahájila řízení

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že komise je nekompetentní z toho důvodu, že rozhoduje v rozporu se základními evropskými dokumenty, proti volnému pohybu osob. "Nedovedu si představit, že pan (předseda EK Jean-Claude) Juncker někoho nechá naložit do vězeňského vozu, převeze ho do České republiky a my ho povinně převezmeme," řekl. Nepoučitelná je komise proto, že podle Filipa dosud nepochopila, proč ve Velké Británii zvítězili příznivci brexitu. "Ještě několik takových rozhodnutí a jistě další státy budou mít stejnou tendenci jako občané Velké Británie," dodal.

Podobně se vyjádřil europoslanec ODS Evžen Tošenovský, podle kterého rozhodnutí EK dál prohloubí rozpory v unii a posílí už tak záporné postoje obyvatel. "Kdyby komisi skutečně tak záleželo na vymáhání pravidel, dávno by zahájila řízení proti Itálii a Řecku, které nedokázaly ochránit vnější hranici EU, nebo proti Německu, které porušilo evropská pravidla pro udělování azylu," sdělil.

Zemřel jeden z vrahů novinářky Anny Politkovské, Čečenec Gajtukajev

Evropská komise svým krokem ukázala, jaké je postavení České republiky v EU a jaké mají vrcholní představitelé unie s Českem úmysly, uvedl exprezident Klaus, který dlouhodobě kritizuje posilování pravomocí EU na úkor národních států. Postup komise Klaus označil za snahu trestat Česko a přinutit ho k poslušnosti. "Náš hlas je ignorován. Nerozhoduje se podle nás. Rozhoduje se o nás," napsal v prohlášení, které poskytl ČTK. "Nastal čas začít připravovat odchod naší země z Evropské unie," doplnil Klaus. Je to podle něj jediná cesta, jak Česko udržet a zachránit.

Senátor a bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) na facebooku napsal, že je možné kvóty kritizovat, usilovat o změnu rozhodnutí a trvat na bezpečnostních prověrkách imigrantů. "V právním státě je však nepřijatelné, aby se vláda usnesla, že nebude právní závazky respektovat. Srovnatelné by bylo usnesení, že se nebudou respektovat zákony přijaté českým Parlamentem nebo rozhodnutí českých soudů," uvedl.

„Důrazně vyzýváme českou vládu, aby nátlaku Bruselu nepodlehla. Systém kvót nefunguje a občané České republiky nesmí nést důsledky nerozvážných kroků cizích vlád, které se nyní snaží své problémy řešit na úkor jiných," říká jménem Realistů tajemník Michal Moroz. A dodává: „Bezpečnostní hledisko a náš národní zájem musí při rozhodování převážit nad strašením sankcemi ze strany EU. A pokud bude Evropská unie podobně agresivním způsobem postupovat dále, těžko bude naše občany, Poláky i Maďary přesvědčovat o tom, že je pro ně členství v EU přínosem. "

Ministr vnitra Milan Chovanec
Trest od Evropské komise oslabí naši důvěru v unii, tvrdí Chovanec

Členské země si měly podle relokačního mechanismu rozdělit až 160.000 žadatelů o azyl nacházejících se v Itálii a Řecku. Přesunuto ale takto bylo ani ne 20.000 lidí. Česko ze své kvóty necelých 3000 osob přijalo 12 lidí. Své závazky zatím nedokázala naplnit většina unijních států.

Ministr vnitra Milan Chovanec
Česko už nepřijme žádného migranta na základě unijních kvót