Na program se tak nedostala kromě hospodaření firmy Praha 10 – Majetková ani diskuse nad kritizovanou rekonstrukcí Horského hotelu, který městská část vlastní v Jánských Lázních. Opravy byly podle opozice i Nadačního fondu proti korupci předražené, padlo už několik trestních oznámení a situaci slíbilo prošetřit i vedení radnice.

Spornou otázkou ohledně akciové společnosti je podle zastupitelky Jany Komrskové (zvolena za SZ) také například smlouva s poradenskou firmou, kterou si Praha 10 – Majetková najímá.

„Zaujalo mě, že smluvně podchycený rozsah činnosti této poradenské firmy prakticky kopíruje pracovní náplň současného ředitele naší akciovky. Zpracovala jsem materiál, řádně ho poslala radě a požádala o zařazení do programu. Rada ale mou žádost zamítla," uvedla nezávislá zastupitelka Komrsková, která loni v červnu opustila vládnoucí koalici.

Selekce návrhů

Komrsková byla členkou dozorčí rady jí kritizované společnosti, kvůli rozdílenému pohledu právě na práci člena dozorčí rady městské firmy ale odešla. Na zařazení bodu má podle ní zastupitel nárok. Odkazuje na vyjádření ministerstva vnitra, které se týká stejné situace na zastupitelstvu hlavního města Prahy.

„Není možné, aby rada hlavního města Prahy, jakožto přípravce podkladů pro zasedání zastupitelstva hlavního města Prahy, předem ‚selektovala' vybrané návrhy a příspěvky na pořad jednání zastupitelstva," píše se v citovaném vyjádření.

Zastupitelé mají možnost prosadit nové body na program při jeho schvalování, musí je ale schválit většina. Tu má v Praze 10 koalice ANO, ČSSD, Strana zelených a hnutí Nezávislí pro Prahu 10, v hlasování podporovaná ODS a KSČM. ANO má v zastupitelstvu Prahy 10 devět hlasů, po osmi TOP 09 a koalice Vlasta.

Kromě nich je v zastupitelstvu také pět sociálních demokratů, tři zastupitelé z ODS a tři ze Strany zelených. Po dvou dalších má hnutí Nezávislí pro Prahu 10 a KSČM. Původně vyjednávalo ANO i s koalicí Vlasta a TOP 09, které ve volbách skočily na druhém a třetím místě.