„Zajímá mě vojenská technika a takovou přehlídku jsem si opravdu nemohl nechat ujít," hlásil muž s vojenskou bundou a foťákem. Zároveň však ocenil vstřícnost vojáků, kteří ho nechali podrobně si zdokumentovat jeden z obrněných vozů.

Skupinka několika postarších, ale čilých manželských párů zase Pražskému deníku prozradila, že přijeli konvoj podpořit. „Vstávali jsme dnes v pět hodin ráno, abychom stihli vlak z Českých Budějovic. Přišli jsme je pozdravit," řekl muž, který se představil jako Václav. „Jejich dědové nás před sedmdesáti lety osvobozovali, kousek od nás byla demarkační linie, a tak jim chceme také poděkovat," dodal zase Jaroslav, který stál vedle.

Navíc nezůstalo jen u slov. S trochou nadsázky se totiž dá říct, že amerického vojáka byste v prostoru kasáren rozpoznali kromě uniformy především podle toho, že drží v ruce plechovku českého piva, nebo rovnou celý karton. Nejznámější český produkt se stal doslova symbolem průjezdu konvoje Českem a byl nejčastějším darem od místních. I když některé ženy s sebou nosily také krabice s různými laskominami a hostům je nabízeli.

Jako rockové hvězdy

Vojáci si pak museli připadat jako rockové hvězdy. Lidé se s nimi chtěli vyfotit, pozdravit je a popovídat si. A oni ochotně souhlasili. Jak sami říkali, před příjezdem do Česka měli obavy z protestů a blokád, jenže hnůj a shnilou zeleninu na ně nikdo neházel. Když už někdo protestoval, konvoj nijak neohrožoval.

„Je to skvělá cesta. Jsme tady s našimi spojenci a je úžasné být toho součástí," řekl Pražskému deníku seržant Tepas. A vyprávěl o svém překvapení, když po překročení hranic mávali lidé americkými vlajkami.

„Bylo krásné vidět Čechy, jak nás takto vřele vítají. Cítím se v tu chvíli hrdě. Tento konvoj je dobrá myšlenka," řekl americký voják, pro kterého není působení v zahraničí ničím neznámým. Dvakrát již absolvoval náročné mise v Afghanistánu, nyní slouží podruhé na základně v Německu. Čeká tam na něj jeho rodina. „Nejvíc se samozřejmě těším na své dva kluky, na své syny," poznamenal s širokým úsměvem ve tváři.

Jestli někdo čekal, že prudký déšť krátce před polednem akci naruší, spletl by se. Několik parkovišť kolem blízkého sídliště celý den praskalo ve švech, proto hlídkující policisté čas od času přimhouřili oko nad některými špatně zaparkovanými auty. Davy lidí si pak vyšlapaly na podmáčeném trávníku cestičky až k vratům vojenského objektu.

Aktivita historických spolků

Svoji techniku ale během dne nepředvedli jen Američané. Na dvůr kasáren přivezly svá vojenská auta také různé historické spolky. „Přijeli jsme dnes ráno a museli jsme si vzít dovolenou. Když jsme slyšeli, že ze zemí, kudy projížděli, se očekávaly protesty jen u nás, rozhodli jsme se ukázat, že tady bude podpora také kladná," prozradil Marek a rukou se přitom opíral o pečlivě vyčištěný vojenský džíp z roku 1945. A přiznává, že tomuto koníčku se věnuje už od roku 1988 a každoročně se s kamarády účastní oslav konce druhé světové války v Plzni.

Během dne zažili američtí vojáci i návštěvníci několik překvapení. To první hned dopoledne, kdy do objektu vjel průvod na koních vedený hercem Václavem Vydrou. V modrých uniformách pak zastavil na paloučku vedle obrněnců a začal se živě bavit s lidmi kolem.

„Přišli jsme přivítat přátele, to je celé. Každý rok si připomínáme armádu generála Custera a hrajeme si na vojáky. A říkali jsme si, že musíme přijet pozdravit naše mladší kolegy z americké armády," smál se poslanec Petr Bendl (ODS), který byl součástí uskupení.

Další netradiční podívanou připravili dudáci, kteří zahráli vojákům zlidovělé americké písně a zdatně tak sekundovali vojenské kapele, která i přes nepřízeň počasí také bavila přítomné. O komickou vložku se během odpoledne postarali zase zemědělci z oblastí za Prahou, kteří kolem celého areálu slavnostně projeli s desítkou traktorů zámořské značky John Deere.

Byli vidět také čeští politici

Kromě oficiální vládní delegace si sem našli cestu i další čeští politici. „Srdečně děkuji panu Vyvadilovi i panu Filipovi, protože oni nás probudili. Kdyby nebyl kolem toho takový randál, tak by nás tolik nepřišlo," reagoval předseda TOP 09 na hlasité odpůrce průjezdu amerického konvoje i na nebývalý zájem veřejnosti.

Během dne dorazili i zástupci radnice Prahy 6, na jejímž území kasárna sídlí. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) prohlásil, že se přišel podívat, jak dobře se vojákům u nich bydlí.

Spokojeně vypadal i místostarosta Jan Lacina (STAN). „Lidí je tady hodně, ale co mě nejvíc překvapilo, kolik je v České republice amerických vlajek, které se náhle vynořily. S panem starostou jsme si říkali, jestli jsou vyprodané všechny army shopy, nebo to mají lidé doma ve skříni," dodal dobře naladěný místostarosta.

Odpoledne se před kasárnami uskutečnil koncert, na kterém zahráli a zazpívali třeba David Koller, Kamil Střihavka nebo kapela The Tap Tap. Přišlo na něj podle organizátorů až tisíc lidí, bylo mezi nimi i několik amerických vojáků. Večer bude následovat vystoupení dalších hudebníků v holešovické LaFabrice.

Den s vojáky - shrnutí- kasárna v ulici 17. listopadu, Ruzyně
- 15 20 tisíc účastníků
- otevřeno pro veřejnost od 10 do 19 hodin
- k vidění byly obrněné transportéry Stryker a terénní auta Humvee
- vojáci dostávali zejména pivo a různé domácí pochutiny
- přišel i premiér Bohuslav Sobotka, ministři obrany a kultury Martin Stropnický a Daniel Herman nebo americký velvyslanec Andrew Schapiro

Čtěte také: Ukázka techniky amerického konvoje lákala tisíce lidí