Hrdličku, který byl členem strany právě v Praze 10, vyloučila výkonná rada ODS v pátek na návrh pražské regionální rady. A to společně s poslancem Janem Floriánem, který nehlasoval s klubem ODS proti důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Vyloučení Hrdličky, který bývá označován za šedou eminenci pražské politiky, navrhl předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda. Zdůvodnil to tím, že Hrdlička dlouhodobě občanské demokraty poškozuje.

Spolustraníci Hrdličky z Prahy 10, kteří stojí proti Svobodovi již delší dobu, vyloučení „zásadním způsobem" odmítli. „Nebyl předložen jediný relevantní argument, který by obhajoval tento krok," píše se v usnesení s tím, že Hrdlička byl „zjevně vyloučen za svůj názor a jako výsledek mocenského boje a osobní msty" Svobody. Hrdličku usnesení oceňuje jako dlouholetého člena pražské ODS, který se podílel na několika „úspěšných předvolebních kampaních občanských demokratů".

Podle Svobody bylo usnesení o vyloučení v souladu se stanovami ODS. „Potrefená husa se vždycky ozve," řekl. Dodal, že je přesvědčen, že smírčí výbor rozhodnutí strany potvrdí.

ODS Prahy 10 zároveň v usnesení vyzývá své kolegy z Prahy 2, aby pozastavili členství Svobodovi kvůli tomu, že je policií obviněn kvůli kauze Opencard. A to v souvislosti s tím, že regionální rada vyzvala ODS v Praze 13, aby pozastavila nebo zrušila členství Janě Nagyově, bývalé šéfce kabinetu Petra Nečase, protože byla obviněna policií. „Je nemyslitelné, aby pro funkcionáře ODS platila jiná pravidla, než pro řadové členy," píše se v usnesení.

Svoboda takový postup odmítá. Obvinění v jeho případě považuje za nesmyslné a obvinění za nepravdivé. Udání bylo podle něj podáno cíleně, aby byli lidé z tehdejší rady hlavního města zdiskreditováni.

Zástupci ODS z Prahy 10 řekli, že páteční regionální rada projednávala také případné zrušení oblastního sdružení v Praze 10. Považují to za důkaz nedemokratických postupů ve straně. Svoboda odmítl, že by toto téma regionální rada řešila. O zrušení této části ODS se podle něj mluvilo pouze v kuloárech.