Od akce se distancoval také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

"Zvláště dnes, kdy sílí Putinovy snahy alespoň po částečné obnově Sovětského svazu, je snaha měnit dějiny i v České republice a z okupantů dělat oběti nesmírně zlověstná," uvedl v prohlášení místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Senátora Jaroslava Doubravu (Severočeši.cz, dříve KSČM), který se odhalení pomníku zúčastnil, vyzval k omluvě. "Nejde tady o svobodu projevu a názoru. Jde o manipulaci historie," uvedl. Doubrava se zatím omluvil pouze z dnešního jednání horní komory.

Stavbu pomníku financovalo sdružení veteránů války v Afghánistánu Afganvet. Na desce je nápis v azbuce "Na věčnou slávu a památku padlým vojínům internacionalistům a mírotvorcům".

Překrucování historie

Pod pojmem internacionalista se v Rusku rozumí voják, který poskytoval internacionální bratrskou pomoc v Československu v roce 1968, v Afghánistánu v 80. letech nebo nyní na Krymu, uvedl místopředseda rady pro národnostní menšiny při české vládě Igor Zolotarev. Ten podle serveru žádal odstranění pomníku. Hřbitovní správa Olšany však žádost zamítla.

Podle oficiálních ruských zdrojů zahynulo v roce 1968 při invazi do Československa 98 sovětských vojáků. Většinou šlo o oběti nehod, 12 vojáků ale mělo být podle moskevských pramenů "zavražděno příslušníky kontrarevoluce". Tuzemští historici ovšem možnost podobných krvavých incidentů vůči Sovětům odmítají, uvedl server Echo24.cz, který na pomník upozornil.