Předchozí
1 z 2
Další

 „ODS byla v Praze 9 silná i v dobách celostátní krize, kdy se po pádu Nečasovy vlády stěží dostala do parlamentu. Osobně jsem nikdy o změně kabátu neuvažoval, není to v mé nátuře,“ zdůraznil také Jarolím, který je životním optimistou a po dotažení některých projektů se chystá do penze.

Kdo je Jan Jarolím?
Narodil se v roce 1946 v Praze, kde absolvoval VŠ zemědělskou.
Před revolucí působil jako odborný referent v ČHMÚ, v první polovině 90. let pracoval jako ekolog.
V letech 19942006 byl zástupcem starosty Prahy 9, od roku 2006 je jejím starostou.
Je ženatý a má dvě děti.

Čím si vysvětlujete, že se z Prahy 9 stala bašta ODS? A přitom nejde o „typicky buržoazní“ oblast.
Sídliště se tady začaly stavět začátkem šedesátých let minulého století. V té době tam žili hlavně mladí, kteří by dnes volili spíš možná levici. Sídliště ale prošlo výrazným vývojem. Kvalita života se tam dost zlepšila a lidé viděli, že pro ně něco opravdu děláme. Zajímavé je v tom ohledu to, že my jsme byli ve volbách výrazně úspěšnější právě u starousedlíků než u takzvaných náplav.
Starousedlíci zažili ještě dobu, kdy bylo sídliště syrové. Dnes mají k dispozici nové autobusové linky nebo parky, jako je park Přátelství. Praha 9 se jinak velmi dynamicky rozvíjí. Když jsem nastoupil po volbách v roce 1994 na radnici jako místostarosta, tak jsme měli oficiálně 43 tisíc obyvatel. Dnes jich je 57 tisíc. A to jsou jen trvale přihlášení rezidenti. Řada lidí s jiným trvalým bydlištěm se v posledních letech přistěhovala do nových obytných souborů, které vznikly v místech brownfieldů ve Vysočanech. Právě tam byl také přírůstek obyvatel největší.

Liší se nějak tito lidé od obyvatel sídlišť?
Někdy mám pocit, že někteří noví obyvatelé po příchodu očekávají, že jim bude vše naservírováno na tácu. Část z nich má možná pocit, že jsou trochu odstrkovaní, což vůbec není pravda. V těchto nových čtvrtích někdy chybí řada věcí, které nemůžeme jako městská část ovlivnit – třeba uliční síť, infrastruktura. Lidé, kteří si koupí nový byt, očekávají, že to bude s veškerým servisem. Že budou mít za domem park, dětské hřiště i zastávku. A někdy jsou proto vzhledem k těmto očekáváním zklamaní, což se projevuje i ve volbách. U starousedlíků jsme naopak postupně získávali více sympatií.

Starosta Prahy 8 Ondřej Gros.
Prioritou jsou pro mě čisté ulice a stabilizovaná kasa, říká starosta Prahy 8

Jako několikanásobný starosta jste zažil už řadu politických reprezentací na pražské „velké“ radnici. Jak jste vycházel s těmi posledními garniturami?
Kupodivu se nám spolupráce dost dařila i v minulém volebním období, kdy hlavní město ovládlo ANO se sociální demokracií, která u nás byla v opozici. Přesto jsme po počátečním oťukávání od nich dostali podporu, kterou jsme třeba od našich soukmenovců v minulosti vždy nedostali. Je to možná paradox, ale paní primátorka i další radní se stali našimi doslova kamarády. Vůbec to nebylo tak, že bychom měli v magistrátu protivníka. Projevilo se to právě i v získání parku Přátelství, na který přispělo město podstatnou částkou 85 milionů korun, což byla třetina nákladů. Přisoudil bych to tomu, že jsme byli nekonfliktní. Zbytečně jsme neútočili, ale šli jsme cestou „havlovského konsenzu“, což je dnes částečně zprofanované slovo, ale mě se tato filozofie kompromisu líbí. Já si také velmi dobře uvědomuji, jak velké sousto je řídit Prahu. Proto bych jim neházel klacky pod nohy, to by bylo nesmyslné a kontraproduktivní.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský.
Starosta Prahy 7 a magistrátní „mentor“ Čižinský: Změna v Praze už nastává

A jak vypadá spolupráce teď po volbách?
Optimistické očekávání mám i vzhledem k současné koalici. I tam už došlo k jedné příkladné spolupráci. Pražské zastupitelstvo nám schválilo dotaci v hodnotě 25 milionů na přesun parkoviště kvůli rozšiřování parku Přátelství. A my jsme zase přistoupili na jejich požadavek, aby podél parkoviště bylo víc zeleně. Čili tam vznikne navíc jedna alej. Chtěl bych je přesvědčit o tom, že Praha 9 je hlavně Praha. Vždy jsem byl v tomto spíš centralista. Praha je velkoměsto a metropole. Nemůžeme si tady každý hrát na svém písečku. Městské části by neměly mít pověst někoho, kdo má hodně starostí a po městu pořád něco chce. Já se místo toho snažím o normální dialog. Politika vzájemného respektu a pochopení nám myslím právě přinášela ony politické body. Vždy jsem odmítal zbytečné konfrontace.  Vždy se snažíme přesvědčit druhou stranu, že může mít ze spolupráce také prospěch.
Třeba park Přátelství má samozřejmě celopražský význam. A já rád zdůrazňuji i zásluhy „velké radnice“. Právě na devítce jsme navíc iniciovali celopražský sněm starostů. Jeho cílem bylo společně přesvědčit magistrát, že peníze pro potřeby městských částí mají smysl, protože slouží lidem a ti jsou pak spokojenější. Víc peněz na obyvatele i na žáka jsme takto „vylobbovali“ až v minulých letech, kdy paradoxně v Praze už nevládla ODS. Mohlo to být i tím, že jsme na stranické kolegy bývali mírnější. Nechtěli jsme možná „dupat do země“, aby nedošlo k rozporu uvnitř strany. U jejich nástupců jsme už byli otevřenější. Říkali jsme jim - musíte nám dát peníze, protože pro to máme ty a ty důvody. A musím zdůraznit, že to akceptovali.

Jste jeden z nejstarších pražských starostů. Dokážete si v tuto chvíli představit, že byste za necelé čtyři roky kandidoval znovu na starostu? A koho případně považujete za vašeho „přirozeného nástupce“?
Náš tým na radnici vznikal od roku 2006, kdy jsem se stal starostou. Já jsem v té konfiguraci vlastně v roli „táty“ mých kolegů, z nichž někteří jsou skutečně ve věku mých dětí. A myslím si, že to dobře funguje. Dovedu si představit dva až tři současné kolegy, kterým bych úřad rád předal. Samozřejmě se tím budeme muset zabývat, protože já věčně kandidovat nemůžu. Dnes je mi 72 let a nechci umřít za pracovním stolem. Je nejvyšší čas začít odpočívat. Teď mě ještě kolegové přesvědčili, abych dokončil několik důležitých akcí, které jsme dlouho připravovali. Mám na mysli například nové parky podél Rokytky nebo rozšíření už zmiňovaného parku Přátelství, které má být hotové do dvou let.

Co ještě chcete takzvaně dotáhnout?
Chtěl bych „dotáhnout“ i novou základní a mateřskou školu u Elektry, kde je kvůli výstavbě přírůstek obyvatel nejvýraznější. Mimochodem už tam začínáme stavět. Cílem je také třeba obnova komunitní restaurace U Brabců na starém Proseku. Bude stát kolem 50 milionů, ale půjde o skutečný symbol čtvrti, která si ho podle mě zaslouží. Rád bych zkrátka ještě u těch projektů stříhal pásku, když už jsem tomu věnoval velkou část života a opravdu nezměrné úsilí. Je to možná trochu sobecké, ale je to tak. Po dalších volbách to už ovšem nechci.

Starosta MČ Praha 6 Ondřej Kolář.
Starosta Prahy 6 Kolář: Komunální politika je pavlač, kde na vás pořád někdo řve

Představuje pro vás největší téma vzhledem k poloze Prahy 9 dostavba městského okruhu?
Všichni tady všemi deseti podporujeme dostavbu obou okruhů. Neposuneme se dál, pokud nezabráníme současnému průjezdu přes Prahu a neodstraníme „zádrhele“ na nedodělaných místech. Zrovna před pár dny jsme měli na radnici prezentaci trasy okruhu od Pelc-Tyrolky, která je stále předmětem projednávání. V současnosti to právě z tohoto místa „schytává“ na jedné straně Prosek a na druhé Libeň a Vysočany. Jde o problém, který se „přelévá“ na Prahu 9. Variantou je to, že by jeden směr okruhu mohl jít ve dvou pruzích Pobřežní ulicí a druhý směr v tunelu pod Bulovkou. Je to asi nejlepší řešení. Čili vize tady je. Snad bude i vůle ze strany nového vedení města, aby nesnadný projekt pokračoval bez dalšího otálení.

Považujete „revitalizaci“ sídlišť v Praze 9 za víceméně dokončenou?

Nemůžu předjímat, ale myslím si, že většina práce je opravdu hotová. Včetně například domů, které byly zprivatizovány. Lidé na Proseku kdysi žehrali, že je to noclehárna, kde nic není. To už rozhodně neplatí. Dokonce se postoje tamních obyvatel de facto otočily. Docela jasně před lety odmítli poměrně megalomanský projekt obchodního centra s kinem a obřím parkovacím domem, který měl vyrůst na hraně sídliště. Dnes lidé říkají – nechceme tam nic, jen ten park. Za nákupy a zábavou jezdí, případně i chodí pohodlně a rychle do Letňan a doma chtějí klid. Mně osobně by se tam v té době určitá dominanta líbila. Přišel jsem proto s takovou v zásadě ústupovou variantou, že by se ten megalomanský projekt vměstnal do nějaké výškové budovy. Ani to se ale lidem nelíbilo a já jsem jim musel dát postupně za pravdu. Sídliště, které bylo kdysi plné bláta, je dnes plné vzrostlé zeleně. Díky tomu vzrostla i určitá intimita toho místa. A proto se tam dobře žije. Prosek je dnes stabilizované území.

Starosta Prahy 5 Daniel Mazur.
Starosta Prahy 5 Daniel Mazur: Stavět se bude. Míst pro nové byty je hodně

To ale neplatí o už zmíněných „brownfieldech“. Jak vidíte jejich budoucnost?
Problém máme s transformací území v „dolní“ části Prahy 9, kde jsou pozemky po Pragovce, Kolbence, Tesle atd. Kapacita výstavby se tam musí vejít do limitů současné uliční sítě. Máme spočítáno, že stropem je v celé Praze 9 zhruba 75 tisíc obyvatel. Dnes je tam řada developerských projektů.

Jak se tam vlastně developeři dostali k pozemkům?

Bohužel tam byla privatizace trochu divoká. Městská část tam neměla prakticky nic, skoro všechno prodávaly ty dosluhující továrny. V rukách to měli správci konkurzní podstaty a ti prodávali podle klíče „čím dříve, tím lépe“ a „dostane to ten, kdo dá víc za kus“. Přes státem pověřené likvidátory se dost půdy dostalo i ke spekulantům. Dnes už jsou naštěstí majetkové poměry v této lokalitě poměrně stabilizované a oblast se pomalu zvelebuje.

Starosta městské části Praha 4 Petr Štěpánek.
Bez výhry podruhé starostou Prahy 4. Jsem mužem kompromisu, tvrdí Štěpánek

Jak úspěšný je váš poměrně unikátní projekt práce s lidmi bez domova, který běží už několik let?
Kolega Holeček vymyslel model, který nespoléhá jen na represi, ale zároveň se nesnaží tyto lidi nuceně usazovat v permanentním bydlení. To se totiž mnohdy příčí jejich nátuře. Troufám si říct, že většina z nich pokládá svůj styl života za něco, bez čeho nedokážou existovat. Jejich návrat do bytu bývá těžký. Nicméně nechat je v mrazu pod mostem, to také není řešení. Proto jsme se snažili zjistit také jejich představy a to, k čemu jsou ochotní. Vytipovali jsme několik „hnízd“ v Praze 9, kde se lidé bez domova shlukují. Nabídli jsme jim „něco za něco“. Oni od radnice dostali mobilní buňky na přespání a za to uklízí odpadky nebo hlídají parkoviště. Někteří dokonce pasou ovce a udržují tak pásy zeleně. Za práci „navíc“ samozřejmě dostávají zaplaceno. Někde mohou přebývat i na soukromých pozemcích – tam, kde jsme se dohodli s majitelem.
Dnes máme asi 80 takových „kmenových“ bezdomovců a ti vytvářejí menší skupiny, maximálně po osmi lidech, na úklid apod. Musím říct, že v mnoha případech není lepších hlídačů nebo uklízečů, než jsou právě tito „naši bezdomovci“. Základem je podle mě oboustranná komunikace a důvěra. My jim například sekačku na trávu nepůjčujeme, ale darujeme. A oni k tomu pak přistupují úplně jinak, zodpovědněji. Vědí, že je to jejich vlastnictví a výrobní prostředek. Vytvořili jsme vlastníky z lidí, kteří nikdy nic neměli. Naše iniciativa samozřejmě začala přitahovat i problémovější lidi z celé Prahy. Ale jak hrdě říkám „naši bezdomovci“ si začali hlídat „své rajóny“ a ti problémoví proto většinou odcházejí. Dnes lidé z programu komunikují i s městskou policií. Nikoho k ničemu nenutíme, jen nabízíme možnosti. Myslím, že ten program dobře funguje.

Starostka Městské části Praha 2 Jana Černochová.
Starostka Prahy 2 Jana Černochová: Trápí mě magistrála a parkovací zóny