„V Praze a Středočeském kraji bude denně vypraveno průměrně 2122 regionálních, tedy osobních nebo spěšných vlaků," uvedl Pošta. Mezi nejvýznamnější novinky v dopravě ve Středočeském kraji patří hlavně nové spěšné vlaky v odpolední dopravě z Prahy. V pracovní dny odpoledne přibudou nové spěšné vlaky v 17:00 ve směru do Benešova u Prahy a Tábora. Ve 21:02 potom ve směru do Hostivice u Prahy a Kladna.

Více vlaků pojede také mezi Prahou, Neratovicemi a Všetaty na Mělnicku. „V pracovní dny pojede nový osobní vlak na sedmou hodinu do Prahy. Odpoledne bude rozšířen provoz spěšného vlaku z Prahy z pátku na všechny pracovní dny v týdnu, uvedl Pošta. V pracovní dny přibudou na konci ranní špičky i spoje mezi Prahou a Říčany a na některých tratích začnou podle Českých drah jezdit modernizovaná vozidla. Od 15. prosince plánují České dráhy také zdražení jízdného. "Základní tarif ve vnitrostátní i mezinárodní přepravě vzroste o meziroční inflaci, to je zhruba o dvě procenta," uvedla společnost na svých webových stránkách.

České dráhy od nového jízdního řádu sníží na území ČR počet vlakových spojů o 0,6 procenta. Státní dopravce tak bude od 15. prosince provozovat 8411 spojů, z toho 554 dálkových. Na dálkových linkách by se v příštím roce měly postupně objevovat modernizovaná a nová vozidla, zkrátit by se měly také dojezdové časy v mezinárodní dopravě do Lince a Moskvy.