Už déle než pět let trvají tahanice o to, kdo bude v hlavním městě zajišťovat péči o volně žijící zvířata. Město dlouhodobě podporovalo Stanici pro volně žijící a exotická zvířata v Jinonicích. Po sérii prohřešků a pokut, které od České inspekce životního prostředí zařízení dostalo, vedení metropole svěřilo loni starost o volně žijící druhy Českému svazu ochránců přírody (ČSOP). Svaz inkasoval celkem 1,6 milionu korun, při-tom nesplnil podmínky pro to, aby tuto službu směl na území hlavního města vůbec vykonávat.

„Nikdy jsme nevydali jiné než nedoporučující stanovisko. Český svaz ochránců přírody nesplnil v Praze podmínky pro chovatelství,“ sdělil Deníku Antonín Kozák, ředitel Městské veterinární správy v Praze.

Povolení - nepovolení

Podle informací Deníku neměl ČSOP k dispozici v Praze vyhovující sběrné místo pro zvířata, nesplnil podmínky pro provádění odchytu zvířat. Živočichy mnohdy i vážně poraněné odvážel do spolupracujících stanic mimo území hlavního města, což odporuje zákonu na ochranu zvířat.
Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody Deníku dokonce potvrdil, že péči o volně žijící zvířata v Praze vykonávali bez potřebných povolení. „Ano, porušujeme zákon. Přijímáme zvířata a vozíme je do všech spolupracujících stanic. Teprve teď, po desíti měsících od podání žádosti o povolení vykonávat tuto činnost v Praze, nám ministerstvo životního prostředí poslalo jakési povolení – nepovolení, podle něhož můžeme sbírat zvířata, jen v případě, že je dvě pražské stanice nebudou moci přijmout,“ podivoval se nad ministerským rozhodnutím Stýblo.

Vedení metropole ale trvá na svém. Výběrové řízení bylo v pořádku. „ČSOP zajišťovalo služby na základě výběrového řízení. Všechny nutné povinnosti vyžadované zákonem byly prokázány,“ napsal v textové zprávě Vladislav Mareček (ODS), radní pro oblast životního prostředí.

Radnice výběrová řízení zrušila

Síť stanic, která by zajišťovala péči o volně žijící zvířata podle živočišných druhů, měla v metropoli být už několik let. Radní letos na jaře rozhodli, že s definitivní platností vyberou provozovatele. Výběrová řízení ale byla zrušena, druhé podle Marečka město zrušilo koncem září.
Pokud magistrát stihne do komunálních voleb vyhlásit v pořadí už třetí výběrové řízení, ČSOP se hodlá přihlásit znovu. Zakázka je vyhlášena na čtyři miliony korun.

„Bavili jsme se s magistrátem, zároveň vyjádření ministerstva životního prostředí považujeme za souhlas. Proto se do výběrového řízení přihlásíme znovu,“ zdůvodnil rozhodnutí ochránců zvířat Petr Stýblo.