Město chce postavit čtyřkilometrový bruslařský okruh, který nemá v okolí Prahy konkurenci.

Místní lidé se bojí, že jim projekt přinese komplikace. Stavět se už ale začalo. „Bydlím hned u dráhy, která tu povede, takže vím, co za problémy to způsobí,“ tvrdí Božena Vacková.

Zatím první úsek

„Samozřejmě se vyskytují hlasy proti,“ uvedl místostarosta Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi Miroslav Šnaiberk. „Vycházejí však z nepochopení stavby,“ dodal.

„Jeden a půl kilometru dlouhý bruslařský okruh v Houštce je pouze první etapou,“ sdělil Deníku Šnaiberk. Město požádalo o dotaci na prodloužení úseku in-line dráhy. „Doufáme, že dojde k jejímu brzkému rozšíření,“ dodal místostarosta. „Požádali jsme Středočeský kraj o peníze na projektovou dokumentaci pro návaznou etapu, která by tento úsek měla dále rozšířit směrem k Labi,“ řekl místostarosta.

Málo parkovacích míst

Obyvatelé se obávají nejen přílivu bruslařů, ale hlavně nedostatku parkovacích míst. „Je tady přírodní rezervace. Bruslaři by museli parkovat asi na náměstí a zbytek dojít pěšky,“ obává se Vacková. „Parkovacích míst je tady už tak málo,“ přidala se Milena Nováková.

Projekt bude stát několik milionů korun. Zaplatí to město? „Na bruslařskou dráhu jsme získali dotaci od státu ve výši sedm milionů korun. Necelý milion v rámci první etapy hradí město,“ sdělil místostarosta. Stavba in-line dráhy bude dokončena koncem listopadu. „Realizace probíhá zatím bez problémů,“ řekl Miroslav Šnaiberk.

Bruslařský okruh je podle něj určen nejen bruslařům, ale i cyklistům nebo vozíčkářům. „Ostatně i s kočárkem se dá na bruslích spojit příjemné s užitečným,“ řekl místostarosta. „Většina se na bruslení v Houštce těší,“ dodal.

Okolí nenaruší

Jako součást stavby in-line dráhy plánuje město rekonstrukci veřejného osvětlení a osazení parku lavičkami.

Místní lidé se podle Miroslava Štainberka nemusí obávat narušení okolí. „Celý projekt navazuje na nedávnou obnovu letního amfiteátru a je plně v souladu s koncepcí postupné revitalizace bývalého lázeňského parku Houštka,“ dodal.

LUCIE VALENTOVÁ