"Dnešní spanilá jízda Prahou byla opravdu žhavá! Bylo nás víc než tři sta," radovali se organizátoři na Facebooku během soboty, kdy panovaly tropické teploty.

OBRÁZEK DNEŠNÍCH DNŮ. Ženy si vybírají stroj na cestu za dobrodružstvím.
Trend: Ženy si půjčují motorky a skútry

Milovníkům skútrů Vespa však horko nemuselo tolik vadit, zázemí akce pořádající Vespa Club Praha zvolil v kempu u koupaliště Džbán. Už při pátečním předprogramu rychle mizely registrační balíčky s upomínkovými předměty, ráno už bylo všech 222 kusů limitované edice pryč.

"Je nás 306, o několik desítek více než loni, nejmladší účastnice - šestnáctiletá dívka - jela na slabším stroji a nejstaršímu účastníkovi srazu je sedmdesát let," řekl serveru České noviny Martin Šimon, viceprezident Vespa Clubu Praha a ředitel srazu PragoVespa. Šimon dodal, že do metropole přijeli se svým skútrem i lidé ze zahraničí. Nechyběly ani historické stroje. 

Úřadům se to nějak nepovedlo

Snad jediným problémem bylo místo druhé zastávky. Pořadatelé chtěli po Rudolfinu zastavit a na chvíli dát odpočinout "vosám" i lidem na Malostranském náměstí. "Museli jsme udělat improvizovanou zastávku na Strahove. Úřadům se to nějak nepovedlo a na Malostranském náměstí byly trhy," uvedl pražský Vespa Club na facebookové události.

Spanilá jízda příznivců skútrů Piaggio Vespa.
KRÁTCE: Příznivci skútru Vespa projeli Prahou

Řidiči po celou dobu jízdy na různě opotřebovaných, jinak barevných či všemožně vyladěných skútrech Vespa, jejichž zvuk připomíná právě bzukot vos, troubili. Někteří hosté - zejména ženy - sladili své dvoukolové miláčky s oblečením ve stylu 60. let.

První model MP5 byl vyroben už v roce 1944 a přezdívalo se mu Paperino (italsky "káčátko"). Ale šéf firmy Enrico Piaggio nebyl s designem spokojen a později vznikl model MP6, který když Piaggio spatřil, zvolal údajně: "Podobá se vose!" Odtud je tedy odvozen světoznámý název Vespa. Skútry si oblíbili kromě domovské Itálie třeba v britském království, Vespy jsou spojovány dokonce se subkulturou skinheads. Drahé stroje si pořizují také známé osobnosti ze šoubyznysu i v Česku.

Spanilá jízda Harley Davidson Prahou.
Krev, pot i slzy. Organizátoři oslav Harley-Davidson se přesto radují