Akce s názvem Flora Pragensis se na Jarově uskutečnila už potřetí a opět dostála svému poetickému podtitulu Vánoce ve všech podobách a dobách.

„Letos se soutěž konala s týdenním předstihem oproti loňskému ročníku a to má svá pozitiva. Všichni zúčastnění si ji totiž mohli užít ve větší pohodě než v prosinci, kdy už na každého z nás padá hektický předvánoční shon. Flora Pragensis má stále mimořádnou pozici mezi školními floristickými soutěžemi v ČR. Žádná jiná se totiž nezaměřuje na vánoční výzdobu. Také letos to byla především přehlídka šikovných rukou a pastva pro oči – klasické i netradiční motivy adventu ocenila jak odborná, tak široká veřejnost," řekl ředitel školy Miloslav Janeček.

„Trendem letošních Vánoc budou pastelové barvy, převládat budou nejrůznější růžové tóny. Na nedávné přehlídce Schola Pragensis se nám potvrdilo, že zákazníci upřednostňují barevné adventní věnce před červenozlatou klasikou," vysvětluje vedoucí školní vazárny Jan Stibor.

Flora Pragensis umožňuje nadaným žákům učebních i studijních zahradnických oborů a žákům se speciálními vzdělávacími potřebami stát se na jeden den profesionály a v reálných podmínkách si ověřit, jak vypadá floristická praxe v předvánočním období. Soutěžící mohou nejen vzájemně poměřit své schopnosti, ale díky účasti odborných firem působících v rámci zahradnického trhu ČR a EU také navázat profesní kontakty. Na soutěž již tradičně navazuje prodejní vánoční výstava pro veřejnost, která proběhne v pátek a sobotu od 9 do 17 hodin.

Flora Pragensis 2014 - celkové hodnocení

1. Radim Otava - SOŠ stavební a zahradnická Praha 9
2. Tereza Cíglerová - SZŠ a SOU Praha 4
3. Kateřina Marešová - VOŠ a SZeŠ Benešov
4. Tereza Míčová - SŠZ Kopidlno
5. Lucie Hanušová - SOŠ stavební a zahradnická Praha 9