Uši rvoucí řev rozhořčených demonstrantů, troubení sirén, pískání píšťalek rachot pokliček. Zkrátka neslyšet vlastního slova. V krátkých přestávkách pak hlasité až rozčilené projevy občanských aktivistů odsuzující změkčení limitů hlučnosti. Tak vypadala středeční demonstrace před budovou ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí konaná pod příznačným heslem Minuta hluku. Účastnilo se jí několik desítek Pražanů i mimopražských zužovaných hlukem z magistrály, obchvatu i letiště.

Čtěte také: Obce volají: Nechceme větší letiště ve Vodochodech

Limity se mají zvýšit o pět až deset decilů

„Stát jde proti zdraví občanů. Záměrně nahrává automobilové či developerské lobby. Je to hanba a zločin,“ znělo z megafonu rozvášněných řečníků. Terčem největší kritiky se stal právě úřad ministerstva. Podle jeho návrhu, který hodlá schválit vláda Petra Nečase (ODS), se mají znatelně zvýšit maximální povolené limity hluku na silnicích a železnicích. Přes den o 5, přes noc dokonce o 10 decibelů. „Vláda bezostyšně obětuje zdraví lidí ve prospěch zisku velkých investorů a korporací,“ zlobila se jedna z řečnic Tereza Stöcklová z iniciativy ProAlt. „Místo aby se investovalo do protihlukových stěn a jiných opatření, jsme svědky toho, že při stavbě páteřních komunikací mizí vždy minimálně polovina veřejných peněz v soukromých kapsách,“ stěžoval si další z mluvčích protestu Petr Štěpánek ze Strany zelených.

Petice

„Už teď jsme hlukem zahlceni nadlimitně. Tímto krokem si chce stát vytvořit alibi, aby nás beztrestně mohla válcovat auta,“ řekla Deníku jedna z účastnic demonstrace Jana H. A nezávislý výklad novely jí dává zapravdu. Místa, kde jsou nyní limity překračovány, by se jednoduchým úředním zásahem stala rázem „papírově“ klidnými. Letáčky rozdávané organizátory Minuty hluku upozorňují například na soustavné překračování limitů na náměstí Míru o zhruba deset až patnáct decibelů. „Proto tu každý z účastníků demonstrace může podepsat petici proti plánovanému vládnímu nařízení, které je podvodem na občany,“ vysvětlil Deníku jeden z organizátorů protestní akce. Otevřeně ji podporují městské části Praha 12, Libuš, Běchovice, Suchdol a další, většinou zasažené náporem automobilů řítících se pražským okruhem.

Ministerstvo zdravotnictví se domnívá, že aktivisté znění novely dostatečně nepochopili. „Limity se nebudou zvyšovat automaticky. Každý jednotlivý úsek bude posuzován zvlášť hygieniky,“ brání kroky nadřízených mluvčí ministerstva zdravotnictví Vladimír Sršeň.

Občanská aktivistka Alžběta Rejchrtová řekla Deníku: Magistrála by měla být uzavřena do tubusu

Praha – Alžběta Rejchrtová už mnoho let bojuje za zdraví lidí žijících v okolí severojižní magistrály. „Změkčení limitů se nás nedotkne. U nás jsou překračovány mnohonásobně více,“ řekla mimo jiné Deníku.

Zhorší se životní podmínky Pražanů žijících například v Legerově ulici, tedy v těsné blízkosti magistrály, pokud vstoupí sporná novela
v platnost?

V blízkosti magistrály jsou limity vysoce a dlouhodobě překračovány. Hluk je dokonce vyšší, než ten, který by povolovala ona novela. Chceme regulaci dopravy na magistrále.

Jaké byste tedy navrhovala řešení? Jde vůbec zlepšit životní podmínky Pražanů žijících u magistrály bez ohledu na limity?
Aby se mohl hluk snížit pod zákonem stanovené limity šedesát decibelů ve dne a padesát decibelů v noci, je nutné vybudovat skleněný tunel, který by magistrálu uzavřel. Dokazují to studie, kterými disponujeme.

Nesouhlasila byste s tím, aby byla magistrála mezi Národním muzeem a Nuselským mostem zapuštěna pod zem tak, jak to navrhují někteří politici?
Nesouhlasila. Je to příliš drahé řešení. Jsem přesvědčena o tom, že nerealizovatelné.

Čtěte také: A bude ticho. Praha prohrála spor o hluk na magistrále