Patrony celého projektu se stali ústřední postavy divadla Semafor Jiří Suchý a Jitka Molavcová, kteří přišli do Masarykovy auly na základní škole na Ortenově náměstí v Holešovicích oslavenkyním osobně pogratulovat a připít si s nimi. Herečka a zpěvačka jim především vyjádřila obdiv, Jiří Suchý zase popřál, aby se tu všichni zase potkali za deset let. A jako dárek zazpívali několik známých písní v jazzové úpravě.

Recitovala báseň

Ze sedmi dam ve věku 90 až 95 let nakonec nepřišla pouze Věra Schestauberová, která v ten den onemocněla. Ostatní oslavenkyně se z pódia podělily se zaplněným hledištěm o své vzpomínky a třiadevadesátiletá Helena Pechlátová, která studuje v CCV už od roku 1987, dokonce přednesla báseň.

„Celoživotní vzdělávání je užitečné pro tělo i pro duši. Já osobně se učím celý život, protože pan Suchý je autorem všech her a písní divadla Semafor a když máme třeba šest premiér do roka, tak to dá práci všechno nastudovat. Kromě toho chodím na hodiny němčiny a připravuji se na různé dětské programy, aby vše do sebe zapadalo. Pořád je prostě nutné hlavu masírovat," prozradila čtenářům Pražského deníku Molavcová svůj recept na dobrou kondici.

Nikdy necvičím

Na stejnou otázku pak Jiří Suchý odpověděl s humorem sobě vlastním: „Abych řekl pravdu, já se nijak neudržuju, mně se to udržuje samo. Lidé se často ptají, jestli cvičím, ale mě něco takového v životě nenapadlo. Cítím se dobře," směje se vitální herec. Vysvětlení tak nabízí jeho kolegyně, která o něm tvrdí, že pořád něco vymýšlí a pořád studuje za chodu.

Posluchači CCV si mohou v letním semestru vybírat z dvanácti předmětů. Zápisy probíhají v KD Domovina do 28. ledna.

Anketa: Jak se udržujete v kondici?

Milada Kasalická (1923): Cvičení už lajdám, ale chodím na procházky kolem Křivoklátu, kde bydlím. Dojíždění do Prahy už je pro mě složité. Donedávna jsem ale ráda navštěvovala různé předměty celoživotního vzdělávání.

Helena Pechlátová (1922): Dvacet let jsem dělala jógu, ale dnes už bych nestála na hlavě. Dnes ráno jsem si myslela, že mě raní mrtvice. U nás na Barrandově trochu napršelo a pak zmrzlo a já bych sem nepřišla, tak jsem si musela zavolat taxi.

Jaroslava Bartošová (1923): Hlavně jsme od mládí chodily do sokola, ale dnes už necvičím, mám operovanou nohu. Ráda jsem chodila do Suchdola na zemědělství a zahradu. Teď chodíme na přednášky o Pražanech.

Dana Steinová, Centra celoživotního vzdělávání.Centrum celoživotního vzdělávání (CCV) je největším mezigeneračním vzdělávacím centrem neprofesního vzdělávání v ČR. Obrovský zájem o studium 12 atraktivních oborů je zejména mezi seniory. Nabízí se obory Léčba i prevence pohybem, Psychologie, Kurz pozitivního myšlení, ale i Antika, Etika a morálka, pražská i historická témata.

Vysoká kvalita přednášek je podmíněna vynikajícími lektory. Navíc má silné sociální poslání,aby si studium mohl každý dovolit, takže zápisné je jen 363 korun za obor a semestr včetně DPH.

CCV však mimo to využívá i potenciálu svých studentů,kteří vedou zdarma 30 doprovodných aktivit pro své kolegy (jazykové kurzy, cvičení, malování, tanec, turistika, atd.). Pro studenty je k dispozici cestování, na bázi recipročních výměn navštívili všechny kontinenty a dále kulturní a společenské vyžití.

CCV nejen otevírá svým studentům nové obzory, ale je i velkou platformou sociálního kontaktu, kde mnoho z nich nachází nový životní program, někteří z nich si však stěžují a to na nedostatek volného času!

Do CCV se lze zapsat každé úterý a středu od 8 do 16 hodin do konce ledna v Domovině, Na Maninách 32a, Praha 7. Od února se CCV vrací do KD Ládví, Burešova 2, Praha 7 přímo na stanici metra C - Ládví. Více informací na www.aktivnistari.eu.

Dana Steinová, zakladatelka Centra celoživotního vzdělávání