Praha - Pražané měli možnost zažít tradiční českou domácí zabíjačku, a to přímo v srdci hlavního města. Národní zemědělské muzeum totiž uspořádalo již devátý ročník akce s názvem Letenské prase. Na dvoře budovy muzea na Letné měli návštěvníci možnost zhlédnout ukázku tradičních postupů zpracování vepřového masa.
Letenské prase aneb zabijačka v muzeu. Tradiční slavnost spojená s ukázkou práce s výkladem řezníka Tomáše Hudery při staročeské zabijačce. Národní zemědělské muzeum.
|
Foto: DENÍK/Dimír Šťastný
To předvedl a poučeným výkladem doplnil řeznický mistr Tomáš Hudera, jehož rodinné řeznictví je držitelem českého rekordu o nejdelší klobásu.
„Akce, jako je tato, přináší zejména menším návštěvníkům bezprostřední zkušenost v podobě ukázky domácího zpracování masa, které bylo v minulosti běžné v každé větší chalupě," uvedl ředitel muzea Milan Potůček.
Návštěvníci měli v sobotu kromě prezentace řeznického umu možnost prohlédnout si také ukázky tradičních lidových řemesel.