To jsou hlavní důvody, proč je nezbytné, aby již děti předškolního a školního věku získávali informace, které vedou ke správným návykům a zodpovědnému chování v silničním provozu.

Prevence bezpečného pohybu v dopravě patří k pilířům preventivní činnosti policistů z Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy (KŘP hl. m. Prahy). Teoretické základy získávají děti předškolního i školního věku při různých přednáškách a besedách, které policisté realizují ve školských zařízeních. Na dětských dopravních hřištích si následně pod vedením policistů, své dovednosti ověřují v praxi. Při této preventivní činnosti využívají policisté především vlastní preventivní materiály a také materiály od BESIP.

„S Evou a Edou bezpečně v silničním provozu"

Vzhledem k nutnosti hledat a využívat nové formy, metody a přístupy, jak dětem předškolního i školního věku vhodnou formou přiblížit problematiku dopravní výchovy, přijalo KŘP hl. m. Prahy a Muzeum Policie ČR (Muzea PČR), nabídku zapojit se do testovací části projektu „S Evou a Edou bezpečně v silničním provozu". Policisté a pracovníci úseku prevence Muzea PČR, tak budou mít možnost vyzkoušet netradiční výukový materiál, který jim umožní větší kreativitu na poli prevence.

Téma bezpečnosti v silničním provozu je netradičně zpracováno použitím situačních komiksových obrázků a postaviček, které spolu s animací zvyšují zájem dětí a odlehčují obsah učiva. Použité postupy vedou děti k přemýšlení a objevování. Didaktické DVD obsahuje zábavnou formou podané lekce dopravní výchovy. Náplní jednotlivých lekcí jsou bazální okruhy dopravní výchovy, které plní prvotní informaci pro žáky dané věkové skupiny. Na základě získaných zkušeností pak budou schopni přijímat další informace z dané oblasti.

Projektu byla udělena záštita Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy a také záštita Policie ČR. Partnerem je akciová společnost ČEPS, která testovací edici financovala. Více informací o projektu naleznete ZDE.

Čtěte také: Eva a Eda poučí, jak se chovat na silnici