VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Objevte kuchařské řemeslo

Staré Město - Nové Muzeum gastronomie ukáže jak správně stolovat nebo jak se vařilo v pravěku.

13.4.2012
SDÍLEJ:

Nové muzeum gastronomie v Jakubské ulici. Foto: Deník/Dimír Šťastný

Věděli jste, že moderní zásady stolování pocházejí ze 17. století a má je na svědomí anglický král Karel I.? Že v jedenáctém století si lidé utírali špinavé prsty od jídla do vlasů? Nebo že vidlička je nejmladší součást příboru?

Přestože nástroj podobný vidličce existoval již v antice, až v sedmém století ho začala používat jedna královská rodina na Středním východě. Oproti tomu nůž jakožto nejstarší jídelní pomůcka se objevuje již před dvěma miliony let.

S těmito a dalšími kuriozitami se lze seznámit v novém Muzeu gastronomie v Jakubské ulici, které je určeno pro všechny, které baví svět jídla a chtějí se o něm dozvědět něco víc.

Nahlédněte pod pokličku

„Chtěli bychom dát lidem možnost nahlédnout pod pokličku,“ říká Nina Provaan Smetanová, která ho spolu s manželem provozuje.

Paní Nina se pohybovala v gastronomickém světě od dětství, a proto pro ni představuje tatínka, za kterým chodila do hotelu Jalta, kde ji učil jíst správně příborem, nebo maminku, jež psala nejen kuchařky, ale i různá gastronomická pojednání. Prostřednictvím muzea by také ráda vrátila zašlou slávu kuchařskému umění.

„Jeho posláním by mělo být i to, aby se lidé dokázali těšit ze samotného stolování nebo z prožitku z jídla. V dnešní uspěchané době to sice není možné každý den, ale jídlo by měl být obřad, když se všichni sejdou u jednoho stolu,“ popisuje zakladatelka muzea.

Jeho první část, která má spíše edukační charakter, se nyní otevírá veřejnosti. Ta se zde dozví o dějinách profesních spolků, významných gastronomických podnikatelích nebo úspěších tuzemské kuchyně v zahraničí, konkrétně nezapomenutelných výstavách EXPO 1958 a 1967.

Expozici dominuje síň slávy české gastronomie galerie českých gastronomických osobností, kde se návštěvníci seznámí s historií česky psaných kuchařek od prvního rukopisu z konce 15. století přes Magdalenu Dobromilu Rettigovou, Marii Janků-Sandtnerovou až po autory píšící v druhé polovině minulého století.

Dále je k vidění historie stolování nebo slavní zakladatelé kuchařského umění.

Druhá část otevře v květnu

Druhá část muzea s názvem Od ohniště k mikrovlnné troubě bude otevřena až v květnu a ukáže historický průřez tepelné přípravy jídel. „Tam bude skutečně postaveno ohniště, dále různé typy kuchyní krbových a černých, a ukázky sporáků,“ vyjmenovává paní Nina.

S manželem by rádi v rámci doprovodného programu využili i přilehlý dvorek, který by v letních měsících mohl sloužit jako festivalové místo dobrého jídla, třeba v podobě gastronomických večerů s Halinou Pawlowskou. „Četla by recepty od známých kuchařů a k tomu by byla malá ochutnávka,“ představuje si provozovatelka. „Veřejnost jistě okouzlí i krátkodobé výstavy nejrůznějších sběratelů, třeba váhy nebo čajítka,“ dodává.

Autor: Soňa Kacerovská

13.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Salman Abádí
21

Bezpečnostní složky o letu útočníka Abediho přes Prahu nevědí

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
DOTYK.CZ
9

Lžete a zase lžete, pronesla Valachová a pak se rozplakala

AKTUALIZOVÁNO

IKEM hlásí objev: cukrovka je pryč během několika minut

Praha – Zcela nový léčebný postup, který může znamenat naději na nový život nejen pro statisíce obyvatel naší země, které trápí onemocnění cukrovkou druhého typu, ale doslova by mohl znamenat revoluční objev v lékařství pro celý svět, se chystá testovat Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze. Aktuálně hledá 150 tlouštíků trpících diabetem, na kterých bude ověžovat účinnost metody DiaGone vyvinuté v Izraeli. Tam se již léčbě podrobilo 27 pacientů – a to nejen s velice nadějnými výsledky, ale hlavně bez komplikací. Ukazuje se, že pacienti trpící cukrovkou mohou žít i bez cukrovky – a bez toho, že by se museli výrazněji omezovat ve svém životním stylu (třeba drastickými dietami). Ověřovat tyto experimentální poznatky se budou v příštích třech letech nejen v Praze, ale také ve Španělsku – a další dvě centra mají vzniknout rovněž v Izraeli.

Soud: Námitka o podjatosti Králové v kauze trafik je předčasná

Praha - Tvrzení olomouckého vrchní státního zastupitelství o podjatosti soudkyně v kauze tzv. trafik pro poslance je předčasné a neopodstatněné. Tak pražský městský soud zdůvodnil, proč námitku žalobců zamítl a ponechal případ obžalovaného expremiéra Petra Nečase a jeho ženy Jany v rukou soudkyně Heleny Králové. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

Čtyři návrhy kuchyně, která bude součástí obýváku

Manželé stojí před rozhodnutím, zda koupit byt. Bojí se totiž, že se jim do jedné místnosti nemůže vejít kuchyň, jídelní kout i obývák. Od toho je tu naše designérka Bára, která ukáže, že i na malém prostoru lze skloubit více funkcí.

Britové: V Praze se cítíme bezpečně

Praha - Co si myslí obyvatelé Spojeného království o útoku v Manchesteru? Mají v české metropoli pocit bezpečí? Šest z nich se svěřilo Pražskému deníku.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies