VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Objevte kuchařské řemeslo

Staré Město - Nové Muzeum gastronomie ukáže jak správně stolovat nebo jak se vařilo v pravěku.

13.4.2012
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Nové muzeum gastronomie v Jakubské ulici. Foto: Deník/Dimír Šťastný

Věděli jste, že moderní zásady stolování pocházejí ze 17. století a má je na svědomí anglický král Karel I.? Že v jedenáctém století si lidé utírali špinavé prsty od jídla do vlasů? Nebo že vidlička je nejmladší součást příboru?

Přestože nástroj podobný vidličce existoval již v antice, až v sedmém století ho začala používat jedna královská rodina na Středním východě. Oproti tomu nůž jakožto nejstarší jídelní pomůcka se objevuje již před dvěma miliony let.

S těmito a dalšími kuriozitami se lze seznámit v novém Muzeu gastronomie v Jakubské ulici, které je určeno pro všechny, které baví svět jídla a chtějí se o něm dozvědět něco víc.

Nahlédněte pod pokličku

„Chtěli bychom dát lidem možnost nahlédnout pod pokličku,“ říká Nina Provaan Smetanová, která ho spolu s manželem provozuje.

Paní Nina se pohybovala v gastronomickém světě od dětství, a proto pro ni představuje tatínka, za kterým chodila do hotelu Jalta, kde ji učil jíst správně příborem, nebo maminku, jež psala nejen kuchařky, ale i různá gastronomická pojednání. Prostřednictvím muzea by také ráda vrátila zašlou slávu kuchařskému umění.

„Jeho posláním by mělo být i to, aby se lidé dokázali těšit ze samotného stolování nebo z prožitku z jídla. V dnešní uspěchané době to sice není možné každý den, ale jídlo by měl být obřad, když se všichni sejdou u jednoho stolu,“ popisuje zakladatelka muzea.

Jeho první část, která má spíše edukační charakter, se nyní otevírá veřejnosti. Ta se zde dozví o dějinách profesních spolků, významných gastronomických podnikatelích nebo úspěších tuzemské kuchyně v zahraničí, konkrétně nezapomenutelných výstavách EXPO 1958 a 1967.

Expozici dominuje síň slávy české gastronomie galerie českých gastronomických osobností, kde se návštěvníci seznámí s historií česky psaných kuchařek od prvního rukopisu z konce 15. století přes Magdalenu Dobromilu Rettigovou, Marii Janků-Sandtnerovou až po autory píšící v druhé polovině minulého století.

Dále je k vidění historie stolování nebo slavní zakladatelé kuchařského umění.

Druhá část otevře v květnu

Druhá část muzea s názvem Od ohniště k mikrovlnné troubě bude otevřena až v květnu a ukáže historický průřez tepelné přípravy jídel. „Tam bude skutečně postaveno ohniště, dále různé typy kuchyní krbových a černých, a ukázky sporáků,“ vyjmenovává paní Nina.

S manželem by rádi v rámci doprovodného programu využili i přilehlý dvorek, který by v letních měsících mohl sloužit jako festivalové místo dobrého jídla, třeba v podobě gastronomických večerů s Halinou Pawlowskou. „Četla by recepty od známých kuchařů a k tomu by byla malá ochutnávka,“ představuje si provozovatelka. „Veřejnost jistě okouzlí i krátkodobé výstavy nejrůznějších sběratelů, třeba váhy nebo čajítka,“ dodává.

Autor: Soňa Kacerovská

13.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Franc (druhý zprava) - Rekonstrukce státu

Pavel Franc: Bez tlaku občanské společnosti by protikorupční zákony nebyly

Škoda Rapid 136 MTX Cabrio.
AUTOMIX.CZ
49

GALERIE: Skvosty Metalexu. Tato česká firma stavěla skvělá auta, i za socialismu

Po stopách architekta a designéra Pavla Janáka

Praha/GALERIE/ - Funkcionalistická osada na Babě, Palác Adria či kubistická černobílá cukřenka. To je jen hrstka děl, kterými je známý Pavel Janák.

Na Dvořákově Praze Jiřího Bělohlávka nahradí Hrůša a Altrichter

Praha - Tři koncerty, které měl na letošní Dvořákově Praze s Českou filharmonií řídit Jiří Bělohlávek, se uskuteční v plném rozsahu. Requiem Antonína Dvořáka 13. a 14. září provede se sólisty a Pražským filharmonickým sborem Jakub Hrůša. Přední český orchestr pak bude 20. září dirigovat Petr Altrichter s programem, který v sobě symbolicky spojuje mistrovská díla dlouholetých přátel Antonína Dvořáka a Johannese Brahmse. Média o tom ve středu za pořadatele informovala Silvie Marková.

Bělohlávka v ČF nahradí dirigenti Altrichter, Hrůša a Netopil

Praha - Část závazků České filharmonie (ČF) v Praze i v zahraničí po úmrtí Jiřího Bělohlávka převezmou dirigenti Petr Altrichter, Jakub Hrůša a Tomáš Netopil. Vedení ČF se snaží zajistit, aby domluvené programy doznaly co nejméně změn, řekl dnes v rozhovoru s ČTK generální ředitel ČF David Mareček.

Vařit můžete i pod širým nebem

Nemusíte vařit jen v domě. Můžete si pořídit kuchyň, která bude stát pod oblohou, nebo alespoň pod krytým přístřeškem na zahradě. A není to ani tak složité.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies