Historický průvod s císařem Rudolfem II., šermířská představení, kejklíři, polykači ohně, středověké tržiště s řemeslníky, množství výjimečně otevřených památek, divadelní představení pro děti a unikátní pokus o oživení Golema, to vše čeká na obyvatele centra metropole i jeho návštěvníky, kteří tento víkend navštíví Dny Prahy 1.

Historie v ulicích

„Věřím, že již od sobotního rána všichni residenti i návštěvníci Prahy 1 poznají, že se něco děje. Městem budou procházet účastníci oslav v dobových kostýmech, i já půjdu v průvodu jako purkmistr. Zvány jsou především děti, které budou mít unikátní možnost poznat, jak lidé dříve žili. Půjde o takový oživlý dějepis,“ říká starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS).

Na Žofíně se bude oživovat Golem

V neděli pak ožije především Slovanský ostrov, kde vyroste středověké tržiště a předvedou se zde nejrůznější alchymisté, malíři, kejklíři či šermíři. Vyvrcholením bude pokus o oživení Golema pomocí šému.

„Opravdu jsme po dlouhém hledání nalezli Golema z filmu Císařův pekař a Pekařův císař. Ten byl naposledy k vidění na filmové výstavě v paláci U Hybernů, od té doby byl téměř zapomenut, uložen v barrandovských ateliérech. Až doteď,“ informuje mluvčí Prahy 1 Alexandr Koráb.

Pro místní zdarma

Kromě toho budou zdarma mimořádně otevřeny některé památky, další budou zdarma jen pro občany Prahy 1. Jedná se především o chrám Matky Boží před Týnem s náhrobkem slavného astronoma Tycha Brahe, kostel sv. Jindřicha a Kunhuty a štolu XXII a Velkou zahradní štolu pod Petřínem a Strahovským klášterem.

Pro občany Prahy 1 pak bude zdarma přístupné zrcadlové bludiště na Petříně, Strahovský klášter, Staronová a Klausová synagoga či Staroměstská radnice. Pro dětské diváky jsou v sobotu připravena představení v divadle Minor, pro dospělé v divadle v Celetné a Bez zábradlí.

V sobotu poprvé zazní fanfára

V sobotu bude také při příjezdu historického průvodu na Ovocný trh poprvé představena oficiální fanfára Prahy 1. „Naše městská část touto fanfárou doplnila své stávající atributy, znak, prapor, barvy a logo,“ oznamuje Hejma. Autorem fanfáry je Josef Svejkovský, který do kompozice fanfár vložil nejen vlastní tvůrčí vize, ale též tradiční nápěvy jednotlivých historických epoch městské části.

Fanfáry Prahy 1 kompozičně vychází z její historie a propojují v sobě hudební motivy, které v ní zněly po více než 10 století. V samotném úvodu zaznívají slavnostní fanfárové tóny a po nich následuje představení jednotlivých dějinných epoch. Jako první se rozezvučí melodie Svatováclavského chorálu z 12. století, tu vystřídá tradiční židovská melodika a po ní v podání pozounů následují známé tóny bojovné písně husitů.

V druhé polovině fanfár se ozvou zvuky popravčího bubnu ze Staroměstského náměstí a celou skladbu zakončí slavnostní a optimistický ohňostroj zvuků, který představuje Prahu 1 současnosti.

Slavnostní fanfáry Prahy 1 pod vedením Josefa Svejkovského nahrál Soubor pražských trubačů. Ve skladbě jsou slyšet zvuky žesťových nástrojů: trubek, pozounů, lesního rohu a také hluboký zvuk tympánů.
„Praha 1 je hlavním městem hlavního města a proto to pro mne byl úkol velmi těžký. Nakonec se to podařilo a já bych si přál, aby tato hudba přinesla obyvatelům Prahy 1 nejen radost, ale také ještě větší hrdost na tuto městskou část, její minulost, přítomnost i budoucnost,“ okomentoval svoji fanfáru Svejkovský.

„Už se těším, až naše fanfára zazní na oficiálních akcích Prahy 1, například na zahajování plesů, předávání čestných občanství či předávání maturitních vysvědčení,“ zakončil Hejma.