Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem v roce. V tomto období probíhá v katolické církvi nejvíce křtů zejména dospělých. V loňském roce bylo například v pražské diecézi pokřtěno 323 dospělých, z toho až 90 % křtů proběhlo právě o Velikonocích. „Počty jsou dlouhodobě stabilní, v případě dětí se liší v řádu stovek, u dospělých v desítkách," popsal Josef Nerušil z Arcibiskupství pražského. O letošních svátcích tak v pražských katolických kostelích proběhne téměř tři sta křtů.

Pašijové hry - Poslední večeře. Ilustrační foto.
Na Zelený čtvrtek se připomíná Kristova poslední večeře

Symbolika Velikonoc

Katechumeni, tedy ti, kteří se chystají k přijetí svátosti křtu, prochází dlouhodobou přípravou. Ta trvá nejméně rok, ale častěji i déle. Její rozložení i obsah se totiž liší v jednotlivých farnostech. Příprava zahrnuje jak vzdělávání, tak i duchovní proces. Vše vrcholí sobotní nocí, po západu slunce začíná velikonoční bdění, tzv. vigilie, slavnost Kristova vzkříšení. Obřady končí před nedělním svítáním.

Přijetí křtu právě o Velikonocích má symbolickou hodnotu. Ostatně název Bílá sobota pravděpodobně pochází od bílých křestních rouch křtěnců, kteří přijali křest právě o Velikonoční noci. „O Velikonocích na Bílou sobotu dochází ke svěcení vody a obnově křestního slibu, jedná se navíc o symbolický čas vzkříšení a nového počátku," vysvětlil Josef Nerušil.

Unikátní Salvátor

Mezi nejoblíbenější pražské farnosti, kde se uskutečňuje nejvíce křtů, dlouhodobě patří farnosti u kostela Nejsvětějšího Salvátora, u Nejsvětějšího Srdce Páně či například farnost u kostela sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

U Salvátora se nyní o Velikonocích pokřtí přibližně 60 dospělých. „Většina katechumenů jsou studenti vysokých škol od 22 let výše a absolventi do 40 let," okomentovala farní asistentka Marta Mills. Často jsou mezi nimi i mimopražští.

Velikonoční tradice v nejrůznějších formách připomínají od nynějška už každý víkend v Lesním ateliéru Kuba v Kersku. V sobotu si mohli návštěvníci prohlédnou malované velikonoční zajíčky či kraslice v podobě sladkých perníčků.
Malované perníčky připomněly Velikonoce

Příprava na křest trvá téměř dva roky

Salvátor má v rámci pražské diecéze specifickou pozici. Unikátnost této farnosti tkví zejména v její otevřenosti. „Příprava na křest trvá téměř dva roky a je hodně intenzivní. Zaměřuje se na poznání víry, ale i duchovní prožitek - na přípravy se jezdí do kolínského kláštera, kde probíhají meditace, seznámení s liturgií," popsala Marta Mills. Kromě toho speciálnost prostředí tvoří její kněží, a to zejména osobnost Mons. Tomáše Halíka a ostatních.

Ilustrační foto
Pražané mohou do Velikonoc vyrazit na pašije, koncerty či trhy

Dětské křty

Děti přijímají křest v průběhu celého roku. V loni jich tímto procesem v pražské diecézi prošlo více než dva tisíce. V případě dětí musí projít přípravou rodiče. Obsah a časová náročnost procesu se liší, a to zejména v závislosti na vzdělanosti rodičů ohledně víry či například na absolvování přípravy na vlastní křest. Pokřtění dětí probíhá nejčastěji v rámci nedělních bohoslužeb.