To je jen část příprav policie na nadcházející velikonoční svátky. Chystá se i celá řada dalších kontrolních a bezpečnostních opatření.

Stěhování národa se letos očekává intenzivnější než kdykoli v minulosti. Meteorologové ohlašují nádherné počasí (i tak ovšem pozor na nástrahy silnic, jež po ránu mohou překvapit kluzkým povrchem vozovek, varuje Lerch) - ale především: proti minulým letům bude velikonoční volno díky novému státnímu svátku ještě o jeden den delší.

Lidé se budou navštěvovat, bavit, oslavovat, účastnit rozmanitých akcí i odpočívat, vědí policisté. A chystají se, že u tohohle všeho nebudou chybět ani oni. Důkladně naplánovali kontroly v nejrůznějším prostředí. A v reakci na úterní teroristické útoky v Bruselu bude dohled ještě intenzivnější, než se zprvu plánovalo, uvedl v úterý ředitel pořádkové policie Martin Hrinko.

Dohled na veřejný pořádek

Policisté se podle jeho slov chtějí zaměřit na nejrůznější jarmarky, lidová shromáždění a kulturní i společenské a akce, a to nejen proto, aby dohlédli na veřejný pořádek a chování návštěvníků. Dobře totiž vědí, že podobné podniky jsou vyhledávány i lidmi s nekalými úmysly; především kapesními zloději vyhlížejícími tlačenice a místa, kde jsou návštěvníci zcela uchváceni programem.

Letošní velikonoční svátky doplní také intenzivnější kontroly restaurací spojené s prověřováním, zda se v nich nenalévá alkohol mladistvým nebo i dětem. Policisté se rovněž chystají kontrolovat chatové oblasti. Jednak chtějí pohlídat, co se v nich během svátků odehrává, jednak počítají s tím, že lidé masivně vyjedou na svá odpočinková sídla, kde ještě mohou odhalovat následky zlodějských návštěv během zimního období.

„V případě zjištění násilného vstupu radíme nevstupovat na pozemek a přivolat policii, aby bylo možno zajistit stopy," upozornil Hrinko.

Čtěte také: Za týden bude Praha plná omezení