To je třeba případ překladatelky Barbory Antonové, která bude v Brně-Městě zastupovat TOP 09, Žít Brno a zelené. V Praze 6 se za Stranu zelených a ČSSD pokusí prosadit Václav Bělohradský. Tento nejznámější žijící český filozof přitom po revoluci podporoval Václava Klause a na loňském sněmu hnutí ANO se netajil sympatiemi k Andreji Babišovi. Sám v tom rozpor nevidí, je totiž hledačem řešení, která nejsou svázána pevným ideovým krunýřem. „Myslím, že žijeme ve století zelené otázky – nové kategorické povinnosti vrátit lidský smysl ekonomickému růstu, který se stává ničivou silou," zdůvodnil své současné angažmá Bělohradský. Předseda zelených Matěj Stropnický soudí, že jeho příchodem do horní komory „získá úroveň senátních diskusí zcela nový rozměr".

Není ovšem zdaleka jisté, že to tak budou vnímat voliči v exponovaném pražském obvodu. Proti filozofovi, který působil za normalizace v Itálii, se postaví baletní mistr Vlastimil Harapes v barvách ANO, disident a dlouholetý příslušník polistopadových tajných služeb František „Čuňas" Stárek za ODS či populární ředitel Gymnázia Jana Kepplera Jiří Růžička za TOP 09. Kalouskova strana všechny své kandidáty představila 
v těchto dnech. Sází například na špičkové lékaře, kteří jsou na jejích listinách zastoupeni hned čtyřmi jmény – Jiří Dort je primářem Neonatologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni, Tomáš Trč, který kandiduje v Berouně, je přednostou ortopedické kliniky v Motole, Jiří Holubář je chirurg v Praze 10, Peter Hromádka pracuje jako přednosta chirurgie v Krajské nemocnici Liberec. Zástupci bílých plášťů se hojně vyskytují i na kandidátkách ČSSD, v Praze 11 jde do boje o Senát lékařka z Mammacentra Háje Miroslava Skovajsová, svůj post obhajuje Jan Žaloudík, ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Překvapivě málo zvučných jmen nalákalo hnutí ANO. Možná však jde o promyšlenou taktiku, neboť voliči rádi vysílají do Senátu lidi, které osobně znají. V tomto ohledu mají nejvíc šancí starostové, učitelé či místní podnikatelé. Andrej Babiš potřebuje zabodovat především v Praze, kde se blamoval se slabou primátorkou Adrianou Krnáčovou. Kromě Harapese tak do klání o horní komoru vysílá poslankyni, exministryni spravedlnosti Helenu Válkovou či ekonomku a magistrátní náměstkyni Evu Kislingerovou.

Politický náboj budou mít volby v jižních Čechách. Starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa chce vybojovat své třetí volební období za ODS. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) usiluje o Senát už podruhé, když minule o fous neuspěl. Tentokrát ale hraje také o vládní křeslo. Pokud u voličů v říjnu pohoří, dá ho premiéru Sobotkovi k dispozici.