Dvě povodně se zapsaly do tváře Štvanice. Přestože postupně nabírá na atraktivnosti a lidé na ostrov chodí na procházky či za zábavou, více Pražanů by měla lokalita přitáhnout až s její výraznější proměnou.

Nová podoba Císařského ostrova od Studia Pelčák
Z Císařského ostrova rovnou do zoo

Ostrov je obrovský a úprava bude něco stát  

Už v roce 2013 Praha uspořádala architektonickou soutěž, z níž měly vzejít návrhy na novou podobu místa nedaleko středu města. Od té doby byl však projekt u ledu. „Chceme, aby byl realizován návrh, který uspěl v dané soutěži," říká Jan Čižinský (Praha 7 sobě), starosta Prahy 7, pod níž ostrov spadá.

Podle něj by se mohlo začít upravovat ostrov podle architektonického návrhu nejdříve za tři roky. „Úprava určitě nebyla odhadována jako levná, ale je možné, že by se v projektu dalo někde ušetřit. Na druhou stranu je ostrov obrovský a úprava takového území něco stojí," dodává starosta. Úpravu vzhledu si však lokalita zaslouží už jen proto, že je blízko centra.

Úprava ostrova by měla vyjít na stamiliony 

V roce 2013, kdy byly vyhlášeny výsledky architektonické soutěže, se předpokládalo, že jen projektová dokumentace by vyšla na asi 35 milionů korun. Celkem pak měla úprava ostrova podle odhadů vyjít na stamiliony korun.

K budoucnosti ostrova už proběhla dvě setkání. „Zda se bude realizovat úspěšný návrh architektonické soutěže, bychom mohli rozhodnout do léta," hodnotí situaci náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení).

Budova Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC). Ilustrační foto.
V úterý se slavnostně otevře budova institutu CIIRC ČVUT

Parné dny zpříjemní mlhoviště

Určitého oživení by se měla Štvanice dočkat už během letní sezony. Přibudou lavičky a zlepší se přístup k Vltavě. Při parných dnech pak mají osvěžit návštěvníky parku mezi Holešovicemi a Karlínem vodní atrakce, jako jsou například mlhoviště. Zvažuje se i místo určené pro grilování.

První zmínky o ostrově pochází z roku 1118, dříve se nazýval Velké Benátky. Současné jméno získal i díky tomu, že se na něm pořádaly divoké štvanice. V dvoupatrové aréně se utkávali psi s medvědy, kanci či býky. Štvanice zatrhl až císařský zákaz z roku 1802.

Metropolitní plán Prahy.
Praha by mohla mít nový Metropolitní plán do roku 2023